Piața de leasing operațional a crescut cu circa 15% în 2015, în timp ce BCR Fleet Management a crescut cu 50% într-un singur an, ajungând la 17 milioane de lei venit și 140 milioane de lei active în 2015.
Dintr-o piață de peste 50.000 de autoturisme date în leasing operațional, 11.000 de autovehicule sunt deținute de cel mai mare jucător din piață, Lease Plan. Conform datelor furnizate de Asociația Societăților de Lesing Operațional (ASLO), topul principalelor firme care operează pe această piață este ocupat de LeasePlan România (cu o cotă de piață de 20%), ALD Automotive, Porsche Mobility, Arval Service Lease România şi RCI Finanţare.
Din urmă vine puternic divizia de leasing operațional a BCR, care a ajuns să administreze 3.000 de autovehicule și își dorește să ajungă la 4000 de autovehicule aflate în administrare în 2016.
După cum precizează Bogdan Speteanu, directorul general al BCR Leasing, care administrează și BCR Fleet Management, leasingul operațional a început să crească puternic în ultimii ani, dar până la ritmul de 25% de creștere practicat în Vest mai există loc.
„Ceea ce este interesant este faptul că, dacă în primii ani la leasing operațional au aplicat doar multinaționalele, la ora actuală IMM-urile au început să vadă avantajele puternice ale leasingului operațional”, spune Bogdan Speteanu. Potrivit acestuia ponderea cea mai importantă a fost adjudecată de clienți cu activități în domeniul energiei, logistică și transporturi, dar și media sau FMCG.
Leasingul operațional reprezintă transferarea dreptului de utilizare al unei flote unei companii în condițiile achitării unei rate lunare fixe care acoperă toate costurile de funcționare ale unei mașini, cât și alte servicii suplimentare (Asigurări, Dobânzi, Taxe și Impozite, Mentenanță, Reparații și Costuri administrative). Toate riscurile sunt preluate de către firma de leasing operațional.