Carburanții s-au scumpit puternic în primele zile ale anului 2022

Prețul benzinei și motorinei a crescut puternic în scurta perioadă scursă de la începutul anului, potrivit datelor comparate de noi.
Mihai Nicuţ - vin, 14 ian. 2022, 22:10
Carburanții s-au scumpit puternic în primele zile ale anului 2022

În data de 31 decembrie 2021, benzinăria Petrom de pe Șoseaua Virtuții din București afișa un preț de 6,10 lei/litrul pentru benzina standard și de 6,07 lei/litrul pentru motorina standard.

În data de 14 ianuarie, la aceeași stație prețurile erau de 6,38 lei/litrul pentru benzina standard și 6,34 lei/litrul pentru motorina standard. Prețul GPL nu s-a modificat, a rămas tot 3,75 lei/litrul.

Așadar, în primele două săptămâni ale anului, prețul benzinei a crescut cu 28 de bani/litru, iar cel al motorinei cu 27 de bani pe litru. Creșteri destul de mari pentru o perioadă relativ scurtă de timp, care au avut două cauze principale.

Prima a fost creșterea accizei, operată de Ministerul de Finanţe potrivit prevederilor din Codul Fiscal, care impune ajustarea cu rata inflației. Noua acciză a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2022, și a însemnat direct o creștere a prețului cu 7-8 bani/litru.

A doua a fost reluarea creșterii prețului petrolului. Astfel, zilele trecute cotaţia barilului de ţiţei Brent era de peste 84 de dolari, cel mai ridicat nivel din ultimele două luni.

Scumpiri previzibile și în viitor

Preţurile ţiţeiului au crescut cu 50% anul trecut, pe fondul deficitului de cărbune şi gaze, iar tendinţa va continua şi anul acesta, conform aprecierilor analiştilor, iar lipsa capacităţilor de producţie şi investiţiile limitate din sector ar putea duce cotaţia barilului de ţiţei Brent peste nivelul de 100 de dolari, potrivit unei știri Reuters din această săptămână.

OPEC se aşteaptă în 2022 la o creştere a cererii globale de petrol cu 4,15 milioane de barili pe zi, până la 100,8 milioane bpd, peste nivelul din anul pre-pandemic 2019.

Citește și:

Deşi varianta Omicron a coronavirusului a dus la creşterea semnificativă a umărului de cazuri de COVID-19, analiştii susţin că preţurile petrolului vor fi sprijinite de reticenţa multor guverne de a impune restricţii severe, de tipul celor care au afectat economia mondială în 2020.

Comparația cu Europa

Ultimele date ale Oil Bulletin, serviciul de monitorizare al pieței carburanților al Comisiei Euroepe, valabile pentru data de 7 ianuarie, arată că România își păstrează poziția de a doua cea mai ieftină piață din Europa.

Astfel, la benzină, cu un preț mediu de 1,26 euro/litru, suntem mai scumpi doar decât Bulgaria (1,19 euro) și la egalitate cu Polonia, unde au fost luate măsuri administrative de către Guvern. La motorină, prețul de la noi, de 1,25 euro/litrul, este mai mare doar decât cel din Bulgaria (1,21 euro), dacă facem abstracție de Malta, care are același preț cu Bulgaria, dar un consum foarte mic.

Mediile europene sunt sensibil mai mari decât la noi. Prețul mediu ponderat calculat pentru cele 27 de state membre este de 1,61 euro/litru pentru benzină și 1,50 euro/litru pentru motorină.

Citește și:

Te-ar mai putea interesa și
Emerald Resort din Ravda: O bijuterie a luxului și a vieții pe litoral în Bulgaria
Emerald Resort din Ravda: O bijuterie a luxului și a vieții pe litoral în Bulgaria
Amplasat de-a lungul coastei Mării Negre, Emerald Resort din Ravda este o destinație balneară excelentă, care a câștigat foarte repede notorietate pentru cazările sale de lux și priveliștile......
ANCOM propune criteriile prin care poți cere furnizorului internet acasă
ANCOM propune criteriile prin care poți cere furnizorului internet acasă
Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) a lansat joi în consultare publică ...
Rolul crucial ale gazelor naturale în dezvoltarea industriei depinde de stabilitatea reglementării
Rolul crucial ale gazelor naturale în dezvoltarea industriei depinde de stabilitatea reglementării
România are nevoie stringentă de creșterea capacității sale instituționale pentru a putea facilita și administra punerea ...
Dedesubturile integrării Cora în Carrefour. Manager: A fost principala investiție pentru Carrefour România în 2024 și va fi și în 2025
Dedesubturile integrării Cora în Carrefour. Manager: A fost principala investiție pentru Carrefour România în 2024 și ...
Cu toate cele 10 foste Cora având deja bannerul Carrefour, retailerul francez mai are încă două unități de remodelat, ...