Scurgere radioactivă în Transnistria, în urma căreia nivelul radiaţiei în zonă ar fi depăşit de 300 de ori norma admisă

Economica.net
14 03. 2019
uzina_rabnita_2_81519000

Administraţia separatistă de la Tiraspol a încercat să ascundă incidentul, dar informaţii au apărut, din surse anonime, pe reţelele de socializare. Incidentul, care a avut loc se pare la 5 martie, a fost confirmat de către Biroul pentru Politici de Reintegrare al guvernului de la Chişinău, scrie Agerpres.

‘Confirmăm că un astfel de incident a avut loc în cursul lunii martie, iar serviciile de intervenţie ale Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă nu au fost solicitate, deşi la nivelul dialogului dintre Chişinău şi Tiraspol există un grup de lucru pe probleme ce ţin de situaţiile excepţionale’, se menţionează într-un comunicat al instituţiei citate. ‘La faţa locului se desfăşoară o cercetare internă pentru clarificarea cauzelor’ incidentului’, afirmă acelaşi comunicat.

Într-un mesaj anonim publicat pe Facebook se arată că, în ziua incidentului, la faţa locului s-au deplasat 40 de persoane în echipamente speciale şi cu măşti pe faţă. Însă angajaţilor uzinei li s-a cerut să treacă sub tăcere incidentul, iar unii ar fi fost plătiţi cu 200 de dolari pentru a curăţa zona afectată. ‘Oamenii se tem să nu-şi piardă locul de muncă şi de aceea tac’, se arată în postare.

Specialiştii de la Chişinău susţin că, în urma măsurătorilor efectuate, nu au fost constatate abateri de la nivelul de radioactivitate din atmosferă. Însă speculaţiile curg în valuri pe reţelele de socializare, în unele dintre postări făcându-se analogii cu avaria de la Cernobâl de acum 30 de ani, când în primele zile de la incident autorităţile sovietice au evitat să facă publică catastrofa.