Scurgerea semnalată la oleoductul Drujba nu a fost probabil un act de sabotaj, consideră operatorul polonez

13 10. 2022
conducta_drujba_druzhba_petrol_rusia_34567_29021100

„Pe baza primelor constatări şi a modului în care s-a deformat conducta, se pare că, în actuala etapă, nu sunt semne de interferenţă a unei terţe părţi”, a menţionat într-un comunicat compania PERN.

Totuşi, are loc o analiză detaliată pentru a stabili cauza scurgerii şi a putea repara conducta astfel încât fluxul de ţiţei să fie reluat la întreaga capacitate pe secţiunea afectată, scrie Agerpres.

Scurgerea a fost descoperită marţi seara pe traseul oleoductului, la aproape 70 de kilometri de oraşul Plock din centrul Poloniei. La faţa locului au fost mobilizaţi tehnicieni, pompieri, echipe de ecologizare şi anchetatori.

Miercuri seara, PERN a asigurat într-un comunicat că „cea mai mare parte a contaminării din zonă” a fost înlăturată, fără a preciza cât petrol s-a scurs sau dimensiunile avariei.

Drujba – „prietenie”, în rusă – este una din cele mai mari reţele de oleoducte din lume, iar secţiunea afectată livrează petrol rus în Germania.

Guvernul german a asigurat miercuri că livrările de petrol în Germania sunt sigure, deşi scurgerea a diminuat fluxul.

Incidentul a survenit în condiţiile în care Europa se confruntă cu o criză energetică şi se află în alertă, în urmărirea de semne ale unei reduceri a livrărilor de combustibili fosili de către Rusia, pe fondul tensiunilor legate de războiul din Ucraina.

Deşi UE se grăbeşte să se dispenseze de sursele de energie rusă şi să facă rezerve de gaz pentru la iarnă, deocamdată continuă să cumpere petrolul rusesc, notează dpa.

Posibilitatea ca infrastructura de energie să devină ţinta unor atacuri a speriat blocul comunitar. Gazoductele Nord Stream 1 şi 2 pentru transportul gazului natural din Rusia în Germania, nefuncţionale, au fost afectate la sfârşitul lui septembrie de explozii de natură încă neelucidată, mai multe capitale europene vorbind de presupuse acte de sabotaj.