Scurgerile radioactive ar putea continua la centrala de la Fukushima

Nivelul ridicat de radioactivitate prezentat de peşti pescuiţi în largul coastelor pe care se află centrala avariată de la Fukushima ar putea să indice că aceasta este afectată în continuare de scurgeri, după 19 luni de la catastrofa nucleară, relevă studiul unui expert american, relatează AFP.
Economica.net - vin, 26 oct. 2012, 11:32
Scurgerile radioactive ar putea continua la centrala de la Fukushima

În acest studiu, publicat în ediţia de joi a revistei Science, Ken Buesseler, un chimist de la Institutul Oceanografic Woods Hole (Massachusetts, în nord-estul Statelor Unite), a analizat măsurători ale nivelului de cesiu efectuate de către autorităţile japoneze asupra unor peşti, crustacee şi alge prelevate în apropierea centralei.

Rezultatele, potrivit lui Buesseler, ar tinde să dovedească faptul că nivelurile constate sunt provocate fie de către o mică scurgere care există în continuare la centrală, fie de contaminarea fondului marin.

De altfel, la specii demersale (care trăiesc în contact cu fundul zonei marine de la litoral) au fost relevate cele mai importante niveluri de cesiu.

Conform concluziilor studiului, aproximativ 40% dintre peştii pescuiţi în zona centralei Fukushima (nord-est) nu sunt proprii pentru consum, potrivit normelor stabilite de către autorităţile japoneze.

Cercetătorul precizează totodată că în largul coastelor de nord-est ale Japoniei, dincolo de zona din imediata apropiere a centralei, vasta majoritate a peştilor pescuiţi prezintă niveluri inferioare limitelor autorizate în vederea consumului, în pofida faptului că autorităţile japoneze le-au redus în aprilie 2012.

Buesseler subliniază, în plus, în numărul revistei Science de vineri, că nivelurile de contaminare relevate la aproape toate speciile de peşte şi crustacee nu se diminuează. Dar aceste niveluri variază în funcţie de specie, situaţie care complică reglementarea prin intermediul instituţiilor publice.

În opinia lu Ken Buesseler, care a condus în 2011 o misiune internaţională de cercetare la bordul unei nave privind studierea dispersiei radionucleilor provenind de la Fukushima, „va fi necesar să se facă mai mult decât să se cerceteze peştii, pentru a se prezice felul în care vor evolua aceste niveluri diferite de contaminare”.

„Avem nevoie mai ales să înţelegem mai bine sursele de cesiu şi alte radionuclee care continuă să menţină aceste niveluri de radioactivitate în ocean, în largul (coastelor de la) Fukushima”, insistă el.

Ken Buesseler şi colegul său Mitsuo Uematsu, de la Universitatea Tokyo, organizează un simpozion în capitala japoneză în perioada 12-13 noiembrie, pentru a prezenta atât estimările disponibile cu privire la emisiile radioactive la Centrala Nucleară Fukushima Daiichi, cât şi impactul acestora asupra oceanului, peştilor şi fructelor de mare.

După un cutremur cu magnitudinea 9 urmat de un tsunami devastator, Centrala Nucleară Fukushima Daiichi, situată la aproximativ 220 de kilometri nord-est de Tokyo, a fost afectată de un grav acident nuclear, în cursul căruia o cantitate importantă de radiaţii a ajuns în atmosferă, declanşând evacuarea a aproximativ 100.000 de persoane.

În opinia lui Buesseler, specialist în chimie marină, este vorba despre „cea mai importantă scurgere radioactivă accidentală în ocean din istoria” lumii.

Te-ar mai putea interesa și
Kazahstanul vrea să-și crească masiv exportuirle de petrol ocolind Rusia
Kazahstanul vrea să-și crească masiv exportuirle de petrol ocolind Rusia
Kazahstanul şi-ar putea majora semnificativ exporturile de ţiţei de la portul turcesc Ceyhan, a declarat luni ministrul Energiei, Almasadam Satkaliyev, o decizie care ar reduce ponderea de peste......
Elon Musk consideră că SUA ar trebui să renunțe la avioanele de vănâtoare în favoarea dronelor
Elon Musk consideră că SUA ar trebui să renunțe la avioanele de vănâtoare în favoarea dronelor
Miliardarul american Elon Musk, desemnat de preşedintele ales al SUA, Donald Trump, să conducă un departament care va ...
Olaf Scholz se opune amenzilor impuse de UE companiilor auto care nu respectă limitele impuse emisiilor de carbon
Olaf Scholz se opune amenzilor impuse de UE companiilor auto care nu respectă limitele impuse emisiilor de carbon
Cancelarul german Olaf Scholz a declarat luni că nu ar trebui să existe amenzi în Uniunea Europeană pentru companiile ...
Romanian Business Leaders cere partidelor pro-occidentale să strângă rândurile în fața lui Călin Georgescu pentru a apăra libertatea și democrația
Romanian Business Leaders cere partidelor pro-occidentale să strângă rândurile în fața lui Călin Georgescu pentru ...
În urma desfășurării ieri a turului I al alegerilor prezidențiale, Fundația Romanian Business Leaders a transmis un ...