Scutiţi de impozite 10 ani – promisiunea lui Ciolacu pentru românii care revin din diaspora, dacă va fi ales preşedinte

24 08. 2024
calcul, taxe

„A abandona românii din diaspora înseamnă a abandona de fapt România. Fiecare dintre noi avem o rudă sau un prieten în diaspora, oameni care contribuie an de an la bugetul României, prin miliardele de euro pe care le trimit acasă. Este timpul să facem mai mult pentru ei. Vă propun să ne gândim serios la modelul ţărilor cu o diasporă numeroasă care au luat deja măsuri pentru a-şi aduce înapoi cetăţenii. Vă dau un exemplu: fiecare cetăţean, stabilit legal în străinătate, care se întoarce în ţară, să aibă 10 ani scutiri de impozite pentru banii pe care îi aduce înapoi în ţară. La fel, orice sumă adusă din afară – investiţii, chirii, dividende, orice – să fie scutită de impozit timp de 10 ani. Este un punct de la care putem pleca”, a precizat el, în cadrul Congresului PSD.

Pe de altă parte, premierul a subliniat că susţinerea acordată Ucrainei asigură pacea României şi că ţara noastră va sprijini statul vecin, inclusiv în eforturile de reconstrucţie care vor urma după război.

„Împreună cu statele membre NATO trebuie să ţinem Rusia cât mai departe de România. A susţine Ucraina înseamnă a asigura pacea României. Nu cred că este cineva în sală care îşi doreşte să fie vecin cu Rusia. De aceea, vom continua să sprijinim ferm independenţa şi suveranitatea Ucrainei. România a făcut un efort financiar, logistic şi uman extraordinar. Trebuie să participăm la reconstrucţia Ucrainei, atunci când războiul va lua sfârşit. Portul Constanţa îl pregăteşte actualul ministru al Transporturilor să fie principalul hub logistic al acestei reconstrucţii”, a precizat el.

De asemenea, Ciolacu a mai declarat că România va acorda în continuare „o atenţie specială” relaţiei cu Republica Moldova şi că va sprijini activ parcursul european al acestei ţări.

„O voi sprijini pe Maia Sandu şi Guvernul de la Chişinău pentru că sunt singura garanţie că această ţară îşi va păstra orientarea pro-europeană. Consider, de asemenea, că a venit timpul ca România să îşi îndeplinească rolul şi în Balcanii de Vest. Serbia – cu o comunitate românească importantă, Bosnia şi Herţegovina sau Albania sunt state care au o deschidere uriaşă faţă de România. În ultimii 10 ani am ocolit această regiune. Vom întări atât prezenţa economică românească în zonă, cât şi prezenţa politică şi diplomatică. Voi proteja în continuare drepturile minorităţilor româneşti care trăiesc în statele vecine şi nu numai. Eliminarea aşa-zisei limbi moldoveneşti şi accesul la şcoală în limba română pentru românii din Ucraina au fost doar începutul”, a menţionat şeful Guvernului.

El a subliniat că intră în cursa prezidenţială convins fiind că statul „de la preşedinte la ultimul funcţionar public trebuie reformat astfel încât să aibă grijă de toţi românii”. În acest sens, a evidenţiat importanţa sprijinului pentru „tinerii care se luptă cu drogurile”, mamele singure, bolnavii cronici, bunicii pensionari sau persoanele cu dizabilităţi.

„A fi de stânga sau de dreapta este secundar atunci când vine vorba de problemele care ne afectează pe toţi. Degeaba dăm bani, dacă nu cerem performanţă. Administraţia centrală şi locală trebuie să aibă performanţă. Degeaba dăm legi, dacă nu le respectă nimeni sau dacă acestea sunt prost făcute şi nu se pot aplica. Acum este timpul să venim cu un proiect care să unească toţi românii. Şi asta nu se poate face decât în jurul intereselor comune”, a transmis Marcel Ciolacu.