Scutul antirachetă promite siguranţă, dar provoacă nelinişti în Polonia, în contextul războiului din Ucraina – comentariu AFP

În cazul unui conflict armat între NATO şi Rusia, una din primele ţinte ale rachetelor ruseşti ar putea fi scutul antirachetă american din nordul Poloniei, ceea ce îi îngrijorează pe localnicii deja alarmaţi de războiul din Ucraina, transmite vineri AFP.
AGERPRES - vin, 18 mart. 2022, 10:18
Scutul antirachetă promite siguranţă, dar provoacă nelinişti în Polonia, în contextul războiului din Ucraina - comentariu AFP

„Dacă izbucneşte un conflict armat grav, prima lovitură va ţinti scutul nostru. Dacă se folosesc bombe nucleare tactice, cum scutul se află la doar câţiva kilometri distanţă de centrul oraşului, ne putem imagina ce ni se va întâmpla”, spune Ryszard Kwiatkowski, fost viceprimar al oraşului Slupsk, cu 90.000 de locuitori.

Statele Unite susţin că instalaţia care va deveni operaţională în 2022 în satul Redzikowo din apropiere are rolul de a apăra Occidentul de rachete balistice lansate din ţări cum ar fi Iranul, scrie Agerpres.

Însă preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, nu crede; el consideră scutul, ca şi alte echipamente militare din regiune, o ameninţare pentru ţara sa. De aceea, el cere retragerea NATO din ţările est-europene, foşti sateliţi ai Uniunii Sovietice.

Kwiatkowski, critic convins al scutului la care lucrările au început din 2016, aduce mai multe argumente împotriva acestuia şi respinge argumentul că este vorba de un sistem defensiv. „După părerea mea, nu există sisteme ofensive şi defensive, toate sistemele militare sunt agresive”, spune el. „Iar în faţa acestui sistem defensiv al NATO se află sistemul adversarului nostru potenţial, Federaţia Rusă, cu alte cuvinte rachetele Iskander instalate recent în regiunea Kaliningrad”.

Fostul viceprimar arată că rachetele respective pot ajunge la Redzikowo, lângă oraşul său, în trei minute, şi „nimeni nu ştie cum va evolua situaţia din Ucraina”. El consideră „absurdă” prezentarea scutului ca o defensivă împotriva rachetelor cu rază lungă de acţiune care ar putea veni din Orientul Mijlociu, în special din Iran. „A fost îndreptat de la început împotriva Rusiei, acum nu se mai ascunde asta”, afirmă el.

Politicianul local în vârstă de peste 60 de ani regretă că instalaţia a ocupat un fost aeroport dezafectat, unde s-ar fi putut crea o zonă industrială. El apreciază că prezenţa scutului îi descurajează pe marii investitori occidentali.

Majoritatea polonezilor din zonă sunt indiferenţi faţă de subiect, dar unii împărtăşesc temerile lui Kwiatkowski. Acesta recunoaşte însă că la manifestaţiile împotriva scutului nu au participat niciodată mai mult de câteva zeci de oameni.

Situaţia s-a schimbat însă recent. „Până de curând, nu am simţit nicio nelinişte în legătură cu scutul, dar atacul împotriva Ucrainei arată că nu putem fi siguri de nimic”, declară Tomasz Czescik, arheolog şi jurnalist, în vârstă de 47 de ani. „Putin a spus de mai multe ori că această bază din Polonia, aflată la numai 230 de kilometri de frontiera rusă, nu ar fi trebuit înfiinţată (…) şi că rachetele de aici pot transporta şi încărcături ofensive”, continuă el. „Când vorbesc astăzi cu prietenii mei din Slupsk, se spune că acum suntem pentru Putin ţinta numărul 1 după Ucraina”, adaugă el.

Ewa Trap, o pensionară activă, preşedinta clubului local al vârstnicilor, este însă senină, poate şi fiindcă – aşa cum spune chiar ea – nu e prea interesată de actualitatea politică. „Mă simt mai în siguranţă decât dacă (scutul) n-ar fi aici”, spune ea. „Sunt o persoană simplă, modestă, nu mă gândesc la problemele îndepărtate. Deocamdată trăiesc bine şi nu simt nicio nelinişte”, mărturiseşte ea.

Scutul de la Redzikowo nu este încă funcţional, dar urmează să fie în curând, chiar anul acesta, notează AFP.

Te-ar mai putea interesa și
România în Schengen terestru – Austria ar putea debloca în curând aderarea deplină, relatează presa internaţională
România în Schengen terestru – Austria ar putea debloca în curând aderarea deplină, relatează presa internaţională
Austria ar putea ridica în curând vetoul prin care împiedica până acum aderarea deplină a României şi Bulgariei la spaţiul Schengen de liberă circulaţie, o expectativă în creştere......
BLACK FRIDAY NISSA 2024: Extra Reduceri, Noutăți și Discounturi de până la 80%!
BLACK FRIDAY NISSA 2024: Extra Reduceri, Noutăți și Discounturi de până la 80%!
Black Friday la NISSA devine mai mult decât un eveniment de shopping – este o experiență complet reinventată! Cu reduceri ...
Bitcoin ajunge la un nou record istoric de peste 97.000 de dolari: Top proiecte de investit
Bitcoin ajunge la un nou record istoric de peste 97.000 de dolari: Top proiecte de investit
Bitcoin a atins recent un nou maxim istoric de 97.862 dolari, și nu arată semne de încetinire. Se pare că va ajunge la ...
Tarom a contractat un Airbus A320 de la Dan Air
Tarom a contractat un Airbus A320 de la Dan Air
Tarom a încheiat un parteneriat cu Dan Air şi a contractat, în regim ACMI (Aircraft, Crew, Maintenance, Insurance), o ...