Moscova şi-a manifestat preocuparea în legătură cu faptul că, în cadrul implementării sistemului de apărare antirachetă al SUA în România şi Polonia, lansatoarele ar putea fi dotate cu rachete Tomahawk, care intră sub incidenţa Tratatului INF, a indicat marţi McKeon într-o reuniune a Comisiei pentru afaceri externe din Camera Reprezentanţilor pe tema presupuselor încălcări de către Rusia a prevederilor Tratatului INF şi a obiecţiilor Moscovei în acest domeniu. ‘Ei (ruşii) nu au dreptate’, a insistat oficialul american.
Pe de altă parte, subsecretarul de stat american pentru controlul armamentelor şi securitate internaţională, Rose Gottemoeller, a afirmat în cadrul aceloraşi audieri că ‘Rusia nu vrea să recunoască încălcările Tratatului INF sau să răspundă la preocupările noastre’, potrivit TASS. În acelaşi timp, a indicat ea, Moscova nu intenţionează să se retragă din acest tratat, ‘ceea ce oferă posibilitatea de a utiliza măsuri de presiune diplomatică’.
Moscova şi Washingtonul se acuză reciproc în ultimul timp de încălcarea prevederilor Tratatului INF. Acordul, semnat de SUA şi URSS în 1987 şi intrat în vigoare un an mai târziu, obliga ambele părţi să distrugă toate rachetele balistice şi de croazieră cu raze de acţiune cuprinse între 500 şi 5.500 de kilometri. SUA reproşează Rusiei că dezvoltă o rachetă de croazieră, ce intră sub incidenţa Tratatului INF. Moscova neagă acuzaţiile, obiectând în schimb că elemente ale scutului antirachetă implementat de SUA în Europa încalcă prevederile acestui acord.