UPDATED Se analizează crearea unui gigant financiar în România. Unul din doi șoferi ar avea RCA la noua entitate, unul din doi români cu asigurare privată de sănătate îi va fi client – surse. Ce spune Groupama

03 01. 2024
bani intelegere

UPDATE 13.05  Ce spune Groupama:

„În contextul zvonurilor pe care le aduceți în atenția publicului dumneavoastră, vă transmitem următoarele precizări:

Groupama tocmai a încheiat un an foarte bun: suntem în topul preferinței românilor, recunoscuți pentru servicii de calitate la prețul corect și o echipă motivată.

Atât nivelul veniturilor, cât și cel al profitului sunt în linie cu ceea ce ne-am propus și ne permit să investim în produsele și serviciile noastre, în comunitatea din care facem parte, în echipa noastră și în parteneriate, iar această flexibilitate este specifică grupurilor mutualiste, ale căror acționari sunt clienții.

Tocmai această cultură, mutualistă, face ca succesul să fie măsurat pe termen lung și privit într-un mod echilibrat: valoare pentru clienți – parteneri – echipă – acționari.

În acest context strategic, cu o fundație solidă, Groupama privește spre viitor din perspectiva creșterii și a dezvoltării pe termen lung.

Achizițiile sunt parte din strategia noastră, însă dintr-o singură perspectivă – cea a dezvoltării. „

TEXTUL INIȚIAL

Un adevărat gigant ar putea lua naștere pe piața din România în anii următori, arată mai multe surse, consultate de Economica. Allianz-Țiriac, liderul tradițional al pieței asigurărilor în ceea ce privește profitabilitatea, se află la apogeul performanțelor sale din toate punctele de vedere, iar piața din România s-ar putea dovedi prea mică pentru a îi putea permite o dezvoltare accelerată în continuare, doar pe cale organică. În acest context, spune surse care au discutat inclusiv cu reprezentanți ai Allianz, se ia în calcul un pas decisiv, anume preluarea controlului asupra liderului actual al pieței din România, Groupama. Contactați de Economica, reprezentanții AZT au spus că nu comentează zvonuri, însă reiterează faptul că sunt atenți la orice oportunitate de piață.

Nu comentăm zvonuri sau speculații privind potențialele negocieri sau tranzacții de achiziție. Ceea ce putem spune este că Allianz-Țiriac își menține planurile de dezvoltare și angajamentul față de piața din România. Compania se află într-o situație financiară foarte bună, ceea ce ne permite să fim în permanență atenți la oportunități strategice care să ne sprijine obiectivele de creștere și dezvoltare”, ne-au transmis cei de la Allianz-Țiriac.

Amintim că AZT a finalizat anul trecut preluarea Gothaer România, redenumită Allianz Unit, fapt care a adus o contribuție de circa 3,5% la rezultatul anului 2022 în ceea ce privește primele brute subscrise. AZT a încheiat anul trecut cu un nivel al PBS apropiat de 3 miliarde de lei, ușor mai mic decât cel înregistrat de Groupama. Profitul Allianz Țiriac, însă, a fost de 250 de milioane de lei, mai mult decât dublu comparativ cu Groupama, al cărei rezultat net e mers spre 110 milioane de lei. De altfel, în primele nouă luni ale lui 2023, Allianz depășise deja nivelul profitului pe 2022, ajungând la circa 277 de milioane de lei. AZT este liderul tradițional al pieței în ceea ce privește profitabilitatea, aceasta fiind  principala diferență față de Groupama, care, altfel, are un tipar de business asemănător cu cel al AZT.

În ceea ce privește nivelul PBS, după primele șase luni din 2023 cele două societăți continuau să fie foarte aproape, Groupama conducând cu aproape 2 miliarde de lei, iar AZT venind pe locul doi cu puțin sub 1,8 miliarde de lei. În orice caz, la finalul anului trecut ambele au depășit cu siguranță nivelul din 2022 cu cel puțin 30%.

Groupama și Allianz Țiriac au crescut puternic pe piața RCA după ieșirea City și Euroins. În medie, însă, AZT vinde mai scump, pentru că joacă și pe piața camioanelor. Detalii AICI, în tabelul de la final.

S-ar naște un gigant cât jumătate din piețele care contează. De ce Groupama nu e în cel mai bun moment și ce ar putea ascunde explozia fără precedent din zona RCA. Marile asemănări și deosebiri dintre cele două firme

Așa cum spuneam, mai sus, modelul Groupama seamănă cu cel al Allianz. Ambele societăți mai au încă un număr semnificativ de agenți și agenții proprii cu ajutorul cărora vând mai ales produsele facultative ca asigurări de sănătate, asigurări de locuință, asigurări pentru business-uri și mai ales de viață. Alături de Asirom sunt, practic, singurele care mai administrează un portofoliu semnificativ de agenți. În al doilea rând, ambele sunt societăți compozite, adică firme care vând atât asigurări generale cât și asigurări de viață. În al treilea rând, structura portofoliilor celor două societăți este aproximativ identică.

Ambele au ponderi importante în zona corporate, iar în ceea ce privește zona de retail (predomaninantă în ambele cazuri și la orice societate din România) asigurările facultative (sănătate, viață, locuință, bunuri, răspunderi) au ponderi importante fiind principala țintă a celor două firme. Groupama are, totuși, un portofoliu de asigurări agricole notabil, în măsura în care dimensiunile extrem de reduse ale pieței de profil din România permit utilizarea acestui termen.

Nu în ultimul rând, ambele societăți au crescut masiv în ceea ce privește portofoliul de RCA. Așa cum se poate vedea AICI (tabelul de finalul textului), Groupama adună circa 30% din contrcatele vândute săptămânal de principalii brokeri, în timp ce AZT este undeva la circa 20%. 

Și la nivel de portofolii, ponderea Groupama este asemănătoare, ceea ce arată că are deja cel puțin 2 milioane de polițe RCA valide. Allianz Țiriac vine pe locul doi, cu circa 19-20% din total contracte, însă marea diferență este că prima medie la Groupama este undeva la 880-900 de lei  în timp ce prima medie la Allianz se învârte în jurul a 1.200 de lei. Din acest motiv, în ceea ce privește cotele de piață raportat la Primele Brute Susbcrise (PBS) pe RCA, cele două societăți sunt aproximativ egale, conform datelor analizate de noi.

În orice caz, atât în ceea ce privește numărul de contracte cât și în topul PBS, o societate care să includă afacerile celor două ar reprezenta circa jumătate din piață. Situația este identică și în ceea ce privește asigurările facultative de locuință ori cele de sănătate.

Așa cum arătam și mai sus, marea diferență dintre Allianz-Țiriac și Groupama este profitablitatea și profitul în sine. Mai ales în ultimii 6-7 ani, AZT a marcat profituri record, de cel puțin 30 de milioane de euro anual. Aproape sigur, 2023 s-a încheiat cu un alt record, probabil circa 60 de milioane de euro.

Este interesant că profitul Allianz a crescut substanțial inclusiv după ce a început să ia RCA în cote de 3-4 ori mai mari decât obișnuia, ceea ce arată că reușește să facă profit și în această zonă indicată de aproape toți ca pierzătoare. De asemenea, AZT se mișcă bine și în zona CASCO, acolo unde rata combinată la nivel de piață a ajuns mai mare decât la RCA, adică pierderile sunt mai mari decât la asigurarea obligatorie. Motivele pentru care AZT reușește să gestioneze profitabil portofoliile de asigurări auto, spre deosebire de aproape toți concurenții, sunt multiple și vom reveni asupra lor într-un material separat. Cert este că AZT reușește de ani de zile să acumuleze profituri semnificative, ceea ce îi permite nu doar să nu aibă nevoie de capital suplimentar din alte surse decât propriile afaceri, dar și să acumuleze resurse pentru eventuale achiziții.

Groupama, de partea cealaltă, mai puțin obișnuită cu cote de piață mari, mai ales pe RCA, pare că gestionează altfel portofoliile. Deja a adus majorări de capital de 100 de milioane de euro în 2022 și 2023, arătând explicit că acești bani sunt destinați întăririi solvabilității în contextul creșterilor uriașe de pe zona RCA. Conform informațiilor Economica o nouă majorare substanțială va veni cel mai probabil în primul trimestru al acestui an, aproape sigur în prima jumătate a lui 2024. De menționat că aceste aporturi de capital sunt aduse în contextul în care Groupama contează pe piața RCA doar din 2022, adică portofoliul său nu este încă la apogeu în ceea ce privește potențialul de daunalitate.

Aceste portofolii se maturizează în general în 2-3 ani, perioadă după care se ating vârfurile de daunalitate, deci nevoia de capital pentru rezerve sau de reasigurare (după caz) ajunge la un maxim. Așadar, este de așteptat ca 2024 și 2025 să fie  ani dificili pentru Groupama, mai ales dacă rămâne în vigoare plafonarea tarifelor, deci nu mai are spațiu pentru a recupera eventuale pierderi din creștere prețurilor. Sursele noastre spun că astfel de îngrijorări au deja și cei din conducerea Groupama România. Ar mai fi de spus și că parte din majorările de capital făcute la Groupama România au avut ca sursă împrumuturi de la grupul mamă din Franța. În acest context, având în vedere și că francezii au investit o sumă uriașă la intrarea în România (circa 700 de milioane de euro în 2007) și că, în ciuda creșterilor de PBS, piața locală nu a dat totuși semne că poate returna profituri care să permită recuperarea acestor bani și a majorărilor ulterioare de capital, există voci care spun că avansul fără precedent de pe zona RCA ascunde, de fapt, dorința acționarului francez de a crește volumul de PBS pentru a vinde apoi societatea din România la o evaluare mai bună.