Se caută români în Anglia, Germania şi Suedia. Ce locuri de muncă pun la bătaie
Reţeaua Eures, care face legătura între Comisia Europeană, serviciile publice de ocupare a forţei de muncă din statele membre ale Spaţiului Economic European, sindicate şi patronate, pune la dispoziţia românilor 462 de locuri de muncă.
Mai ales englezii şi nemţii caută să angajeze români. Astfel, Marea Britanie oferă 259 locuri de muncă, dintre care 108 pentru bucătari, 60 pentru infirmieri, tot 60 de job-uri pentru asistenţi medicali, 30 pentru îngrijitori personae şi un post de şofer profesionist.
Germania caută 68 de muncitori români, care să ocupe 15 posturi de poştaş, 10 de mecanici proces în tehnologia prelucrării plasticului şi a cauciucului, câte 8 ingineri mecanici şi ingineri electricieni, câte 5 electricieni industriali, ingineri proces în tehnologia prelucrării plasticului şi a cauciucului şi şoferi camion pe distanţe lungi.
De asemenea, nemţii mai scot la concurs şi câte două posturi de tehnicieni electronişti (tehnologie de operare), electricieni, energoterapeuţi, plus câte un pst de inginer calitate (producţia de echipamente în industria aerospaţială), dezvoltator software, inginer sistem de navigaţie satelit Galileo, şofer camion (trafic local), mecanic echipamente sanitare, de încălzire şi aer condiţionat, modelator specialist Maya/3D Studio Max 3D.
În Suedia este vorba de 55 locuri de muncă, pentru femei de serviciu (20 de posturi), vopsitori auto (15), şi câte 10 job-uri de mecanici auto şi tinichigii auto.
Slovacia oferă 43 locuri de muncă, dintre care 30 sunt de şofer autocamion transport internaţional, 7 pentru îngrijitori persoane/infirmieri şi 6 de sticlari. Şi Cehia caută mai ales şoferi profesionişti camion şi scoate la concurs 19 posturi, dar şi şlefuitori/pilitori (5 posturi).
Polonia oferă românilor patru locuri de muncă, de administrator/muncitor birou asistenţă, dezvoltator Android, designer graphic şi asistent manager, iar Olanda scoate la concurs, prin reţeaua europeană Eures, trei locuri de muncă, dintre care două de designeri software şi unul de programator.
Tot trei job-uri sunt disponibile şi în Norvegia, de doctorand şi postdoctorand în departamentul biomedical şi inginer instrumente de măsurare, dar şi Spania caută un masseur, Irlanda vrea un florar decorator, iar Belgia oferă un post de baby sitter.
Cei interesaţi pot aplica pe site-urile Eures şi ANOFM. Pe lângp CV şi condiţiile cerute de fiecare job în parte, candidatul nu trebuie să mai fi fost angajat de acea companie. Interviul poate avea loc pe internet, dar şi la sediul firmei. Cheltuielile de drum vor fi suportate de Eures.
Reţeaua Serviciilor Publice de Ocupare din Uniunea Europeană organizează, în perioada 4-15 aprilie, o serie de evenimente adresate în special angajatorilor, sub egida „European Employers’ Days”, cu scopul de a lua legătura u un număr cât mai mare de angajatori, de a întreţine un dialog între Serviciile Publice de Ocupare şi de a creşte gradul de conştientizare a problemelor legate de ocuparea forţei de muncă.