Dosarul a fost înregistrat la Tribunalul Ilfov și a primit deja număr de înregistrare și de la Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), care, potrivit legii, trebuie notificată în cazul oricărei cereri de faliment depuse pe numele unei companii de asigurări.
Până la ora la care scriem acest text, Euroins nu ne-a oferit detalii în legătură cu acest dosar, iar celelalte părți implicate nu au putut fi contactate pentru declarații. După mai multe amânări generate de epidemia de COVID 19, primul termen a fost stabilit azi, 25 iunie 2020 și procesul a debutat cu o amțnare pentru luna septembrie.
Cererile de faliment introduse pe numele unor societăți de asigurări nu sunt chiar o raritate în România. Fiind unul dintre marii jucători pe RCA, Euroins are mii de procese în care se judecă pentru plata unor daune și, în câteva cazuri i s-a cerut chiar falimentul.
Ultima situație de acest tip a fost anul trecut când MHS Truck Service, reprezentanță Man în România și parte și din dosarul despre care scriem, a invocat o creanță de 177.000 de lei pentru a cere falimentul asigurătorului cu acționariat bulgar. Potrivit informațiilor ECONOMICA.NET, la puțin timp după ce cererea a fost înregistrată la Tribunalul București, Euroins a plătit și conflictul s-a încheiat amiabil.
De această dată, însă, procesul surprinde prin numărul celor care îl intentează (șase firme) și, mai ales, prin numele unora dintre creditori, companii de dimensiuni mari din domeniul auto și nu persoane fizice sau service-uri relativ mici și cu tradiție în zona litigiilor cu asigurători, așa cum se întâmpla până acum.
Printre creditorii din dosarul la care facem referire se numără Automobile Bavaria, cel mai mare dealer BMW și companie cu afaceri de 415 milioane de euro în 2019, sau ATP Motors, dealer și service Mercedes care domină județele Maramureș, Bihor și Bistrița Năsăud și care are o prezență importantă și în Cluj. Celelalte firme sunt service-uri și dealeri din Moldova,București și Ardeal, anume Mat Color Auto, Motors Mivado(concesionar Fiat Chrylser în Baia Mare) și RM Motors Company.
Euroins, sancționată de ASF pentru nereguli în gestionarea daunelor, spune că a rezolvat între timp problemele
Potrivit unor surse neoficiale, sumele invocate de fiecare creditor în parte nu sunt foarte mari, fiind de ordinul zecilor de mii sau sutelor de mii de euro, iar, cumulat, întregul dosar nu sare de un milion de euro. Raportat la dimensiunile Euroins, aceasta ar înseamna vânzările de RCA pe o singură zi, într-o perioadă bună, însă nu neapărat sumele invocate constituie elementul de interes.
Societățile care îi cer falimentul invocă, în principal, faptul că Euroins a plătit doar parțial facturile emise pentru reparația mașinilor în baza RCA. Acest tip de probleme în gestionarea dosarelor de daună a fost sesizat și de ASF în urma controlului periodic desfășurat în 2019 și despre care ECONOMICA.NET a scris pe larg.
Controlul a fost făcut în 2019 și a vizat mai ales situații din 2017 și 2018. Situațiile invocate de cei care cer falimentul companiei sunt din 2019. Totuși, Euroins a transmis ECONOMICA.NET faptul că a reușit, în ultimele luni, să îmbunătățească semnificativ procedurile și să rezolve cea mai mare parte a problemele sesizate de ASF.