Klaus Iohannis a anunţat că şcolile se redeschid pe 8 februarie
Președintele a declarat că a fost făcută o analiză a contextului pandemic. Iohannis a specificat că în analiza făcută s-a luat în calcul și ce au făcut alte state din Uniunea Europeană. În majoritatea statelor europene, școlile sunt deschise. Doar în trei state, unitățile de învățământ sunt închise.
„Nu am scăpat de pandemie, este nevoie să respectăm măsurile care sunt în vigoare. Dar putem să constatăm că în ultimele săptămâni incidenţa bolii s-a redus un pic. Avem ceva mai puţine persoane internate la terapie intensivă, avem ceva mai puţine persoane care se internează în spital în fiecare zi. Pe de altă parte, ne-am uitat ce fac alţii. Putem să constatăm că marea majoritate a ţărilor din UE deschid şcolile. Sunt doar trei state care nu deschid şcolile. În consecinţă, în unanimitate, am decid: începând de luni, majoritatea copiilor merg fizic la şcoală. Este evident că trebuie să respectăm situaţia din fiecare localitate. Pentru fiecare şcoală trebuie luate măsuri foarte stricte. Ne dorim ca şcoala să se desfăşoare în condiţii sigure. În consecinţă, în localităţile din scenariul verde, toţi copiii merg la şcoală”, a declarat Klaus Iohannis.
Preşedintele Klaus Iohannis a explicat şi cum se vor desfăşura lucrurile, în funcţie de scenariul în care se află localitatea.
„În localitățile în care sunt puține cazuri de Covid-19, scenariul verde (sub 1,5 la mie), toții copiii merg la școală. În scenariul galben (între 1,5 și 3 la mie), preșcolarii, clasele 1 – 4, clasa a 8-a și clasa a 12-a merg la școală. Resutul învață online. În scenariul roșu, peste 3 la mie, merg doar copiii la grădiniță și clasele primare. Iar în localitățile în carantină, școală se face doar online pentru toată lumea. Mai sunt multe detalii de clarificat, cum se verifică dacă un copil e bolnav sau nu, ce se face, la câte cazuri de îmbolnăvire se închide școala. Toate aceste lucruri vor fi rapid clarificate”, a precizat presedintele in urma unei conferinţe de presă. ”
La şedinţa de la Cotroceni convocată de președintele Klaus Iohannis au participat Prim-ministrul României, Florin Cîțu, ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat, și Directorul Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică, dr. Adriana Pistol, potrivit Administraţiei Prezidenţiale.