Compania Naţională a Uraniului va începe exploatarea zăcământului de uraniu de la Promatar 1, Primatar 2, Bradu, Prisecani şi Zona 3, în judeţul Neamt, potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern publicat pe site-ul Ministerului Economiei. Finanţarea se asigură din sursele proprii ale Companiei Naţionale a Uraniului si din bugetul Ministerului Economiei-Departamentul pentru Energie. Dezvoltarea proiectului necesită investiţii de 407,3 milioane de lei, iar acesta are obţinute toate avizele necesare demarării.
România are, în prezent, o singură exploatare de uraniu, cea de la Crucea – Botuşana. Cea de-a doua mină din care extrăgeam uraniu, este vorba de cea de la Băiţa, Bihor, nu mai funcţionează din 2009.
În nota de fundamentare a poiectului de Hotărâre, se arată că deschiderea minei din Neamţ este necesară în contextul în care omenirea dezvoltă din ce în ce mai multe centrale nucleare, deci este nevoie de din ce în ce mai mult combustibil nuclear. „Previziunile referitoare la construcţia de centrale nucleare arată că cererea de uraniu va creşte de 4 ori în următorii 10 ani, până la circa 112.000 tone octoxid de uraniu în 2020. Actualele surse de uraniu nu pot satisface un astfel de consum, motiv pentru care este nevoie de surse noi. În acest context global în ședința Guvernului din data de 05.05.2010 a fost aprobat Memorandumul cu tema: Asigurarea de către Compania Naţională a Uraniului S.A. a materiei prime pentru fabricarea combustibilului nuclear pentru unităţile 1 – 4 Cernavodă”, se arată în document.
Guvernul ia, astfel, în calcul că România va avea, pe termen mediu, alte două reactoare nucleare la Cernavodă, deşi acest proiect trenează de mai mult de şapte ani. În compania de proiect ce ar urma să dezvolte reactoarele 3 şi 4, EnergoNuclear, statul este majoritar, ceilalţi doi acţionari fiind ArcelorMittal şi Enel. Recent, oficiali din Guvern au declarat că se discută cu investitori chinezi şi coreeni pentru atragerea de bani asiatici pentru cele două reactoare.
Cantitatea de uraniu extrasă anual şi rezervele României reprezintă informaţii clasificate. În schimb, cantitatea de minereu uranifer ce va fi exploatată la Neamţ este prezentată în anexa HG: 120.000 de tone. Durata de valorificare a zăcământului este de nouă ani.
Minereul de uraniu va fi transportat la sucursala CNU Feldioara, unde se obţine pulberea sinterizabilă de UO2 necesară fabricării combustibilului nuclear utilizat la producţia energiei electrice la centrala nuclearelectrică Cernavodă.
CNU se află în portofoliul Ministerului Economiei, prin Departamentul pentru Energie, şi a fost înfiinţată în 1997. Compania are în administrare resursele minerale de uraniu din România.
România nu are o piaţă a uraniului, CNU fiind singurul furnizor pentru oxidul de uraniu necesar funcţionării recatoarelor Centralei Nucleare de la Cernavodă. Tehnologia acestora este CANDU, canadiană, şi presupune folosirea uraniului natural la o puritate de 99,8%, nu îmbogăţirea lui. Centralele de tip CANDU sunt printre cele cu cele mai multe ore de funcţionare într-un an din întreaga lume.