Ministrul Finanţelor: Se desfiinţează impozitul pe bacşiş

Economica.net
15 05. 2015
eugen_teodorovici_1579_87231800

Eugen Teodorovici, ministrul Finanţelor Publice, a avut vineri consultări cu actorii relevanţi din piaţă pe tema prevederilor legale referitoare la fiscalizarea bacşişulu.

La consultări au fost invitaţi reprezentanţi ai industriei HoReCa, inclusiv din segmentul de piaţă al livrărilor la domiciliu, dar şi reprezentanţi ai organizaţiilor patronale şi sindicale din industria furnizorilor de servicii de taximetrie.

„Concluzia discuţiilor a fost că ar trebui să eliminăm acest impozit din legislaţie. Nu să-l amânăm, să-l eliminăm. Ar trebui să se întâmple până la 1 iunie”, a spus Teodorovici.

CITESTE ŞI: DOCUMENT: Cine sunt oamenii care au cerut impozitarea bacşişului

Ministrul Economiei, Comerţului şi Turismului, Mihai Tudose, a spus joi că ar trebui să se renunţe la actuala formulă de impozitare a bacşişului, spunând că ‘nu acolo era evaziunea fiscală’.

„Părerea mea personală este că trebuie găsită o altă soluţie, o altă paradigmă, pe baza unei declaraţii. Dacă menţinem, totuşi, ideea, (să se facă-n.r.) pe baza unei declaraţii pe propria răspundere, la sfârşitul lunii, în cel mai rău caz. Dar nu acolo era evaziunea”, a spus el.

Impozitarea bacşişului a intrat în vigoare luna aceasta. A stârnit multe controverse din cauza apariţiei unor situaţii imposibile, cum ar fi primirea bonului de bacşiş de către persoanele care fac comandă de mâncare la domiciliu.

Recent  un jurnalist l-a întrebat pe ministrul Teodorovici „Dacă eu vreau să dau bacşiş băiatului care îmi aduce pizza, cum rezolv, domnule ministru?”. Ministrul a răspuns: „Dacă doriţi să lăsaţi un bacşiş, mergeţi la unitatea respectivă, iar acolo, pe casă, bate bonul fiscal, bacşişul respectiv, şi asta este. Sau cu taxiul, vreţi să mă întrebaţi şi de taxiuri, dacă mergeţi cu taxi?”.

De asemenea, mai mulţi analişti economici au atras atenţia că această măsură costă prea mult pentru beneficiul pe care l-ar aduce bugetului statului.  Ministrul Finanţelor a estimat un impact bugetar de aproximativ 300 milioane de lei pe an.