“Președintele ALDE Pitești Robert Tudorache reprezintă ministerul Energiei și conduce delegația României formată din reprezentanți ai unor importante companii energetice la lucrările Comisiei Mixte româno-kazahe de colaborare economică și tehnico-științifică, ale Forumul de Afaceri Kazahstan–România de la Astana, ale Conferinței și Expoziției Internaționale de petrol și gaze KIOGE 2018 si ale Forumului de Afaceri pe sectorul de petrol și gaze de la Almaty. Evenimentul, extrem de important în perspectiva relațiilor economice dintre țara noastră și Kazahstan, unul din cei mai importanți jucători de pe piața energetică din Asia Centrală, este organizat în perioada 24-28 septembrie”, potrivit sursei citate.
Participarea la aceste evenimente a prilejuit organizarea unor întâlniri bilaterale ale delegației române cu Kanat Bozumbayev, ministrul Energiei din Republica Kazahstan şi Magzum Mirzagaliyev, ministrul adjunct al Energiei, printre alţii.
“România poate reprezenta o poartă de acces a resurselor energetice semnificative ale Republicii Kazahstan, cel mai mare producător de petrol din Asia Centrală, către piața Uniunii Europene. Interesul companiilor româneşti din industria petrolieră şi a serviciilor conexe de a exporta echipamente specifice pentru activităţile din acest sector, a căror calitate este foarte apreciată în Republica Kazahstan, precum şi de a dezvolta parteneriate cu companiile kazahe, dar și interesul exprimat de către partea kazahă privind intenția de a dezvolta o colaborare în domeniul nuclear, în principal în domeniul aprovizionării cu uraniu și al componentelor de combustibil nuclear, reprezintă doar câteva dintre temele pe care le vom aborda în cadrul discuțiilor. Cred că aici este un prilej foarte bun pentru companiile din sectorul de petrol și gaze naturale de a deschide noi oportunităţi de colaborare între cele două ţări”, a declarat Tudorache.
De ce e importantă vizita
Prezenţa unui oficial din Ministerul Energiei la KIOGE este relevamtă prin prisma potenţialei deblocări a memorandumului Rompetrol, în contextul în care compania naţională de petrol şi gaze din Kazahstan deţine grupul Rompetrol, a doua mare companie petrolieră din România.
Grupul Rompetrol si Guvernul României au incheiat in februarie 2013 un memorandum de intelegere privind soluţionarea pe cale amiabilă a diferendului privind conversia obligaţiunilor Rompetrol Rafinare, în acţiuni în favoarea statului roman, ceea ce urma să pună punct tuturor proceselor legate de datoria istorică de 600 de milioane de dolari a rafinăriei Petromidia către statul român.
Memorandumul nu a fost însă operaţionalizat nici acum.
Potrivit memorandumului, Rompetrol va achiziţiona cu 200 de milioane de dolari o participaţie de 26,7% din rafinăria Petromidia. Statul român deţine acum 44,7% din capitalul Rompetrol Rafinare (rafinăria Petromidia), iar grupul kazah 54,6%, în urma conversiei parţiale a obligaţiunilor în care a fost transformată datoria istorică.
Înţelegerea prevedea şi constituirea unui fond de investiţii kazah-român (KMG International – 80%, statul roman-20%), cu o valoare estimată de pana la aproximativ 1 miliard USD. Kazahii urmează să aloce 150 de milioane de dolari acestui fond, dintre care 30 de milioane în contul statului român. Restul, de până la un miliard de dolari, vor fi atraşi de la investitori din piaţă.
Statul român va păstra o participație, de 20% din capitalul social al fondului, pentru o perioadă de minimum 5 ani, perioadă în care nu va avea loc nicio reducere a acesteia prin majorare de capital, vânzare-cumpărare sau prin orice altă metodă.
Banii vor fi investiţi în proiecte energetice din România, au promis kazahii, care au estimat că, în urma efectului multiplicator, vor aduce 2.000 de noi locuri de muncă, iar durata de viaţă a fondului este de şapte ani.
Memorandumul a fost amânat însă de 16 ori, deşi kazahii au tot spus, mereu, că sunt dispuşi să plătească în orice moment cele 200 de milioane de dolari pentru acţiuni (statul trebuie însă să organizeze o licitaţie internaţională, dar este puţin probabil să ofere cineva mai mult).