Bucureştenii vor avea apă mai curată: se extinde staţia de epurare a apelor uzate de la Glina

Primăria Municipiului Bucureşti a demarat recent procedura de atribuire a contractului care vizează extinderea staţiei de epurare a apelor uzate de la Glina şi construcţia unui incinerator de nămol pentru Capitală. Contractul este estimat la peste 670,27 de milioane de lei, fără TVA (peste 154 de milioane de euro).
Economica.net - mar, 22 ian. 2013, 11:07
Bucureştenii vor avea apă mai curată: se extinde staţia de epurare a apelor uzate de la Glina

Contractul vizează lucrările de proiectare şi execuţie pentru extinderea staţiei de epurare a apelor uzate Glina cu treaptă de epurare biologică avansată, precum şi construcţia unui incinerator de nămol pentru municipiul Bucureşti.

În prezent, peste 10 tone de deşeuri solide sunt eliminate zilnic din apa Capitalei prin intermediul staţiei de epurare a apelor uzate de la Glina. Aceasta unitate procesează apa murdară a oraşului – colectată de reţelele de canalizare – şi o retrimite curată în Damboviţa, informează Primăria Municipiului Bucureşti.

Ca să înţelegem care e volumul deşeurilor procesate aici, Primăria Municipiului Bucureşti explica la finele lui 2011 că prin procesele de epurare mecanică şi biologică la staţia de la Glina sunt eliminate zilnic, în medie, circa 60 tone de materii în suspensie, reţinute în decantoarele primare şi secundare. Din acestea, 10 tone sunt deşeuri solide, adică materiale textile, plastic, lemn şi chiar animale moarte.

În ce constă contractul de peste 154 de milioane de euro

Punctual, lucrările de proiectare prevăzute în contract se referă la proiectul tehnic şi detaliile de execuţie pentru staţia de epurare şi incineratorul de nămol.

Proiectul va include, printre altele, toate documentele necesare (memorii, desene, calcule etc.) pentru elaborarea proiectului tehnic şi detaliilor de execuţie, în conformitate cu legislaţia naţională şi orice documentaţie necesară pentru obţinerea autorizaţiilor de construcţie.
Contractul mai vizează elaborarea documentaţiilor necesare obţinerii autorizaţiilor şi avizelor necesare execuţiei şi lucrări de construcţie.

De asemenea, contractul implică furnizarea şi montarea utilajelor şi echipamentelor tehnologice, testarea şi punerea lor în funcţiune, monitorizarea funcţionării staţiei şi acordarea de asistenţă/consultanţă personalului responsabil pe parcursul perioadei de notificare a defectelor, atunci când este necesar.

Nu în ultimul rând, contractul vizează remedierea eventualelor defecte apărute în perioada de notificare a Defectelor întinsă pe un an de zle şi instruirea personalului beneficiarului şi/sau operatorului.

Contractul se deruleză pe parcursul a peste trei ani

Contractul se întinde pe parcursul a 40 luni, începând de la data la care va fi atribuit.
Contractul va fi finanţat din Fondul de coeziune, în proporţie de 67,83%, de la bugetul de stat, în proporţie de 8,34%, de la bugetul local, în proporţie de 0,77% şi din alte surse legal constituite, în proporţie de 23,06% din valoarea estimată.

Contractul va fi atribuit prin licitaţie restrânsă

Contractul va fi atribuit prin licitaţie restrânsă ofertantului cu cea mai avantajoasă ofertă din punct de vedere economic.

În decizia de atribuire a contractului, preţul ofertei va avea o pondere de 40% iar costul operaţional total calculat ca şi cost operaşional anual maxim garantat înmulţit cu 25 va conta în proporţie de 60% din decizia finală de atribuire.

Termenul-limită pentru primirea ofertelor sau a cererilor de participare este 25 februarie. Detalii găsiţi în anunţul de participare la licitaţie pe care îl puteţi consulta aici.

Te-ar mai putea interesa și
Călin Georgescu a câștigat turul 1 al alegerilor prezidențiale. Lasconi a trecut pe locul doi, în fața lui Marcel Ciolacu
Călin Georgescu a câștigat turul 1 al alegerilor prezidențiale. Lasconi a trecut pe locul doi, în fața lui Marcel Ciolacu
Distanța dintre Marcel Ciolacu și Elena Lasconi s-a redus la doar 4.000 de voturi, în lupta pentru intrarea în turul 2 al alegerilor prezidențiale....
Flota României are cele mai vechi motoare, iar navele românești le depășesc doar pe cele din Slovenia la capacitate de pescuit
Flota României are cele mai vechi motoare, iar navele românești le depășesc doar pe cele din Slovenia la capacitate ...
3,3 milioane de tone de pește au fost capturate anul trecut de flota statelor europene cu ieșire la mare, reiese din datele ...
Miros de criză? Numărul firmelor care și-au suspendat activitatea la 9 luni din 2024 în creștere cu 19,29% față de anul trecut
Miros de criză? Numărul firmelor care și-au suspendat activitatea la 9 luni din 2024 în creștere cu 19,29% față de ...
Numărul firmelor care şi-au suspendat activitatea în primele nouă luni din 2024 a fost de 13.481, în creştere cu 19,29% ...
Trump a tăiat 7,3% din prețul mondial al aurului. Cât câștigi dacă investești în aur? Prin ETF cam 32% în ultimul an, în lingouri între 25% – 29%
Trump a tăiat 7,3% din prețul mondial al aurului. Cât câștigi dacă investești în aur? Prin ETF cam 32% în ultimul ...
Dacă războiul din Ucraina a crescut cu 10% prețul aurului în doi ani, victoria lui Donald Trump la președinția SUA ...