Energia electrică pentru populaţie, fără taxe şi distribuţie, se ieftineşte cu 3%, de la 1 ianuarie

Economica.net
15 12. 2014
factura_curent_81290400_26371100

Preţul curentul pentru populaţie scade, la anul, cu 3%, de la 137 de lei/ MWh la 133 de lei MWh, potrivit deciziei luate azi în Comitetul de Reglementare al ANRE. În schimb, se vor ajusta în sus tarifele de distribuţie, la care se adaugă impactul taxei pentru construcţii speciale, astfel încât preţul final la consumator va rămâne aproximativ acelaşi.

 

Coşul de energie va conţine 55% energie livrată la un preţ şi o cantitate reglementată de către Hidroelectrica şi Nuclearelectrica, restul  de 45% fiind energie achiziţionată din piaţa liberă de către furnizori.

Preţul pe care ANRE îl va recunoaşte Nuclearelectrica este de 158 de lei/MWh. Hidroelectrica va livra energie către populaţie la un preţ  de circa 125 de lei/MWh, o medie între preţul primit pe energia produsă în centralele cu o capacitate instalată de sub 100 de MW(preţ de livrare de 191 de lei/MWh) şi energia produsă în hidrocentralele cele cu o capacitate de peste 100 de MW(preţ stabilit de ANRE la 71, 5 lei).

Preţul mediu de pe piaţa liberă este de circa 170 de lei/MWh.

Ca şi în 2014, nici în 2015 producători termo  precum  Complexul Energetic Oltenia, Complexul Energetic Hunedoara, Petrom(termocentrala Brazi) sau Elcen nu vor livra energie către populaţie şi , pentru supravieţuire, vor trebui să se îndrepte către piaţa liberă. Aici vor întâlni o concurenţă acerbă din partea aceloraşi Hidroelectrica, Nuclearelectrica, dar şi a producătorilor de energie din surse regenerabile, toţi cu preţuri mai mici decât termo.

Furnizorii de energie electrică din România au circa 9 milioane de clienţi rezidenţiali. Factura medie pe gospodărie oscilează, funcţie de regiune, între 50 şi 90 de lei pe gospodărie.

Structura producţiei de energie electrică din România este de circa 50% producţie termo, 30% hidro, 14% nuclear, restul fiind producţie de energie „verde”.