Se înmulţesc pariurile investitorilor pe un preţ al petrolului de 100 de dolari

Investitorii de pe piaţa petrolului par preocupaţi, în perioada Crăciunului, de ceva mai puţin obişnuit: un call option (contract) care vine cu dreptul de a cumpăra petrol la 100 de dolari barilul, cu livrarea în decembrie 2018. Pariurile pe revenirea petrolului peste pragul de 100 de dolari pe baril s-au înmulţit după anunţul OPEC privind reducerea producţiei, chiar dacă promisiunea încă nu s-a materializat.
Economica.net - joi, 22 dec. 2016, 21:59
Se înmulţesc pariurile investitorilor pe un preţ al petrolului de 100 de dolari

Contractul de 100 de dolari pe baril cu livrare în decembrie 2018 este un titlu care dă dreptul posesorului să cumpere petrol, la 100 de dolari pe baril, cu livrarea în decembrie 2018. El poate fi tranzacţionat, adică dacă preţul petrolului va creşte, valoarea titlurilor va evolua pozitiv.

„Este un bilet la loterie relativ ieftin. E evident că nu acesta este consensul în piaţă, că nu vom reveni curând la acele preţuri, deci avem de-a face probabil cu un hedge împotriva unor evenimente geopolitice neprevăzute”, comentează pentru Bloomberg un analist de la Saxo Bank.

Contractul de 100 de dolari pe baril cu livrare în decembrie 2018 a fost, marţi, 20 decembrie, cel mai tranzacţionat titlu pe piaţa ICE Brent. Cu un rulaj de puţin peste un milion de dolari în ziua respectivă, titlurile vor creşte de câteva ori ca valoare dacă petrolul va depăşi 100 de dolari pe baril.

Interesul tot mai ridicat al traderilor pentru pariuri pe creşterea preţului petrolului este un indicator că piaţa manifestă o oarecare încredere că angajamentele anunţate recent de ţările OPEC, de a reduce producţia anul viitor, nu sunt doar vorbe-n vânt. Şi datele privind poziţiile fondurilor de hedging arată tot mai multă încredere în creşterea preţurilor petrolului, potrivit Bloomberg.

OPEC, Rusia şi alţi mari producători de petrol au promis, în ultimele săptămâni, că vor reduce producţia pentru prima dată în ultimii 15 ani, pentru a readuce echilibrul din piaţă în favoarea lor şi pentru a facilita creşterea preţurilor.

Barilul de petrol se tranzacţionează în prezent în jurul valorii de 55 de dolari, după o creştere de aproximativ 20% în ultimele săptămâni, determinată de acordurile de reducere a producţiei dintre marile ţări exportatoare. Petrolul s-a ieftinit la jumătate din 2014 şi până în acest an, pe fondul creşterii producţiei în întreaga lume şi evoluţiei slabe a cererii.

Te-ar mai putea interesa și
Producţia de ţiţei a României a scăzut cu 7,4% în primul trimestru din 2025; importurile s-au majorat cu 28,5% – INS
Producţia de ţiţei a României a scăzut cu 7,4% în primul trimestru din 2025; importurile s-au majorat cu 28,5% – ...
România a produs, în primele trei luni din 2025, o cantitate de ţiţei de 631.700 tone echivalent petrol (tep), cu 50.300 tep mai mică (-7,4%) faţă de cea din perioada similară a anului......
Prima țară în care s-a terminat de votat. Nicușor Dan ar fi câștigat cu 88%
Prima țară în care s-a terminat de votat. Nicușor Dan ar fi câștigat cu 88%
Prima secție de vot din Diaspora s-a închis, iar conform numărătorii anunțate de președintelui interimar al USR, Dominic ...
Cod de viitură emis pentru râuri din 12 județe
Cod de viitură emis pentru râuri din 12 județe
Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis, duminică, o atenţionare Cod galben de inundaţii, ...
Poliția s-a sesizat: de ce au votat cei din Republica Moldova în Constanța
Poliția s-a sesizat: de ce au votat cei din Republica Moldova în Constanța
Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Constanţa a făcut verificări după ce în spaţiul public au apărut informaţii ...