Wizz Air revine din vara acestui an cu zboruri interne pe ruta Bucureţi-Cluj-Napoca, după ce a renunţat la zboruri în 2008. Primele zboruri vor fi operate începând cu 22 iulie, iar tarifele pornesc de la 39 de lei/segment. Spre exemplu, un bilet dus-întors pe această rută la Tarom costă între 156 şi 241 de euro.
„39 de lei este cel mai mic tarif. Dacă vă uitaţi astăzi (19 ianuarie – nr. red) pe website-ul nostru, cu siguranţă veţi găsi multe zboruri la aceste preţuri. Aşa cum ştiţi, când ne apropiem de data de plecare, preţurile vor urca, aşa că nu întotdeauna va fi acest tarif disponibil. Cred că oamenii se vor uita cu mult înainte de data de plecare, atunci când sunt promoţii şi vor găsi preţuri mici. E o rută scurtă şi suntem un operator eficient şi vom oferi preţuri mici. Nu pot să spun care va fi media, dar preţul va fi foarte competittiv, în comparaţie cu oferta altei companii aeriane, cu trenul, sau cu maşina. Vom avea grijă de asta”, a declarat György Abrán, directorul comercial al cadrul Wizz Air, în cadrul unei conferinţe de presă ce a avut loc la Bucureşti.
Referitor la cursele interne, în urmă cu o lună, Abrán a declarat pentru ECONOMICA.NET că „reevaluăm continuu această oportunitate și rămânem deschiși la idee. La un moment dat, cererea și costul pe rutele interne ar putea ajunge la un nivel care sa facă sens pentru Wizz Air să opereze astfel de zboruri”. Şi se pare că momentul a venit.
Întrebat de ECONOMICA.NET de ce a fost ales aeroportul din Cluj-Napoca, Abrán spune că a ales acest oraş din mai multe motive.
„Am ales Cluj-Napoca din mai multe motive. Credem că este un oraş important, iar dacă Bucureşti e cel mai mare, Clujul este al doilea şi atunci face sens să le conectăm. Avem trafic mare pe ambele baze. Clujul este o bună oportunitate. Condiţiile sunt diferite acum după cum ştiţi, petrolul e mai ieftin, costul e în beneficiul nostru şi de aceea putem oferi aceste preţuri. Credem că acum este timpul”, a mai spus directorul comercial al Wizz Air.
De asemenea, acesta mai spune că Wizz Air se uită tot timpul la noi oportunităţi pe piaţă, dar nu poate confirma, la acest moment, deschiderea unei alte rute interne în România.
Wizz Air a revenit şi pe ruta Bucureşti-Budapesta, pe care la fel, a mai operat, imediat după falimentul companiei naţionale Malev, dar la care a renunţat. Zborurile vor începe în septembrie, cu preţuri ce pornesc de la 99 de lei/segment.
CITEŞTE ŞI După Ryanair, şi Wizz Air se uită la rutele interne ale Tarom
Avioane noi la Bucureşti
Până la sfârşitul acestei veri, în flota alocată bazei de la Bucureşti, de opt aeronave, se vor regăsi patru avioane noi, modelul Airbus A321ceo, cu o capacitate de 230 de locuri, faţă de capacitatea de 180 de locuri a modelelor A320. În noiembrie anul trecut, Wizz Air a devenit prima companie low-cost care operează cu aeronave A321ceo. Această schimbare reduce costurile de exploatare deja scăzute, ceea ce înseamnă că Wizz Air poate să ofere tarife mici pasagerilor.
În România, Wizz Air are o cotă de piaţă de 29,8%, urmată de Tarom, cu o cotă de 24,2%.
Wizz Air a transportat în 2015 peste 4,5 milioane de pasageri de la aeroporturile din România comparativ cu 3,9 milioane în 2014.
Monopolul Tarom, eliminat la Timişoara şi Iaşi
Blue Air a lansat în luna octombrie a anului trecut zborurile pe ruta Bucureşti-Iaşi. Dacă atunci preţul unui bilet dus-întors ajungea la 400 de lei, săptămâna trecută a venit cu bilete la preţul de 90 de lei/segment. Adică, un drum dus-întors costă 180 de lei, mai ieftin decât cu trenul InterRegio, la casa a II, care costă 190 de lei.
Luna aceasta, Ryanair a înfipt steagul pe aeroportul din Timişoara, acolo unde şi-a stabilit prima bază din România, deşi operează zboruri de la Bucureşti de aproape doi ani. Iar planurile de la Timişoara sunt măreţe: şase noi rute internaţionale, plus una internă, din luna noiembrie a acestui an: Timişoara-Bucureşti. Preţurile pentru zborurile pe ruta Timişoara-Bucureşti nu au fost încă afişate, dar dacă luăm în considerare faptul că Ryanair a anunţat tarife de 20 de euro pe segment pentru rutele externe, atunci cu siguranţă drumul până la Timişoara va fi mai ieftin decât cel cu trenul. Un bilet dus-întors cu CFR, la clasa a doua, costă 210 lei şi creşte dacă se alege un loc la vagonul de dormit sau cuşetă.