Producţia industrială din decembrie, la acelaşi nivel din noiembrie 2011

Producţia industrială (serie brută) a scăzut, în decembrie 2011, cu 16,9% faţă de luna precedentă, ca urmare a scăderii industriei prelucrătoare (-20,9%) şi a industriei extractive (-0,4%), potrivit datelor publicate, vineri, de Institutul Naţional de Statistică (INS).
Economica.net - vin, 10 feb. 2012, 08:20

Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat a crescut cu 6,0%.

Pe marile grupe industriale s-au înregistrat scăderi la majoritatea categoriilor de bunuri: industria bunurilor de capital (-25,1%), industria bunurilor intermediare (-24,4%), industria bunurilor de folosinţă îndelungată (-21,3%) şi industria bunurilor de uz curent (-9,7%). Industria energetică a crescut cu 5,8%.

Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate producţia industrială a rămas la acelaşi nivel comparativ cu noiembrie 2011. Industria prelucrătoare a scăzut cu 0,1%, iar industria extractivă a crescut cu 4,2%. Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat a rămas la nivelul lunii precedente.

Pe marile grupe industriale s-au înregistrat creşteri în industria energetică (+3,5%), industria bunurilor de uz curent (+1,0%) şi industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+0,9%). Industria bunurilor intermediare şi industria bunurilor de capital au scăzut cu 2,0%, respectiv cu 1,2%.

Faţă de luna corespunzătoare din anul precedent, în decembrie 2011 producţia industrială a scăzut ca serie brută cu 2,3%, ca urmare a scăderii industriei prelucrătoare (-4,0%). Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat şi industria extractivă au crescut cu 6,2%, respectiv cu 2,1%.

Pe marile grupe industriale, industria energetică a crescut cu 5,8%, iar celelalte categorii de bunuri au înregistrat următoarele scăderi: industria bunurilor de folosinţă îndelungată (-8,0%), industria bunurilor de capital (-4,4%), industria bunurilor de uz curent (-4,2%) şi industria bunurilor intermediare (-3,6%).

Producţia industrială, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, comparativ cu luna corespunzătoare din anul precedent, a crescut cu 1,4%, susţinută de toate cele trei sectoare industriale. Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat a crescut cu 7,3%, industria extractivă cu 3,8%, iar industria prelucrătoare cu 0,2%.

Pe marile grupe industriale s-au înregistrat creşteri în industria energetică (+7,2%), industria bunurilor de capital (+3,2%) şi industria bunurilor intermediare (+0,2%). Industria bunurilor de folosinţă îndelungată şi industria bunurilor de uz curent au scăzut cu 3,1%, respectiv cu 1,5% .

Pe întregul an 2011, producţia industrială a crescut atât ca serie brută cu 5,6%, cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 6,1% în 2011 comparativ cu anul precedent.

În anul 2011, avansul producţiei industriale (serie brută) a fost generat de creşterea tuturor sectoarelor industriale: producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat a crescut cu 6,3%, industria prelucrătoare cu 5,6%, iar industria extractivă cu 4,5%.

Pe marile grupe industriale s-au înregistrat creşteri la majoritatea categoriilor de bunuri: în industria bunurilor intermediare (+10,0%), în industria bunurilor de capital (+5,8%), în industria energetică (+4,9%) şi în industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+1,1%). Industria bunurilor de uz curent a scăzut cu 0,2%.

Producţia industrială, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în anul 2011, comparativ cu anul 2010, a crescut cu 6,1%. Cele trei sectoare industriale au avut următoarele creşteri: producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (+6,3%), industria prelucrătoare (+6,2%) şi industria extractivă (+4,8%).

Pe marile grupe industriale au fost înregistrate următoarele creşteri: industria bunurilor intermediare (+10,1%), industria bunurilor de capital (+7,3%), industria energetică (+5,1%), industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+1,6%) şi industria bunurilor de uz curent (+0,2%).

Te-ar mai putea interesa și
Un post de televiziune palestinian anunță că cinci dintre jurnaliștii săi au fost uciși de un atac al armatei israeliene
Un post de televiziune palestinian anunță că cinci dintre jurnaliștii săi au fost uciși de un atac al armatei israeliene
Un post de televiziune palestinian afiliat Jihadului Islamic a anunţat joi moartea a cinci dintre jurnaliştii săi, ucişi într-un atac israelian în Fâşia Gaza, armata israeliană susţinând......
Avionul azer s-a prăbușit în Kazahstan după o lovitură a unei rachete rusești, spun surse azere. Rusia cere prudență pe fondul speculațiilor
Avionul azer s-a prăbușit în Kazahstan după o lovitură a unei rachete rusești, spun surse azere. Rusia cere prudență ...
Surse guvernamentale azere au confirmat joi în exclusivitate pentru Euronews că o rachetă sol-aer rusească a provocat ...
Sute de mii de persoane din Balcani au rămas fără curent electric de mai multe zile, din cauza ninsorilor puternice
Sute de mii de persoane din Balcani au rămas fără curent electric de mai multe zile, din cauza ninsorilor puternice
Sute de mii de persoane din Bosnia-Herţegovina, Serbia şi Kosovo sunt lipsiţi de energie electrică de zile întregi din ...
Rusia spune că Franţa a încercat să stabilească un dialog despre Ucraina fără Kiev
Rusia spune că Franţa a încercat să stabilească un dialog despre Ucraina fără Kiev
Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat joi că Franţa a încercat să stabilească "un dialog cu Moscova pe ...