Se introduce franşiza în preţul poliţei RCA. Normele metodologice vor stabili cât va fi

Proiectul legii asigurării auto obligatorii va fi depus astăzi la Senat. Proiectul, înainte de ultimele definitivări, stabilește că polița RCA va conține franșiză. De obicei, introducerea franșizei la orice primă de asigurare este însoțită de o reducere de primă.
Gabriela Ţinteanu - lun, 22 feb. 2016, 17:21
Se introduce franşiza în preţul poliţei RCA. Normele metodologice vor stabili cât va fi

Conceptul de franșiză la polița RCA este ceva mai vechi, iar pe vremea ADAS funcționa foarte bine. La fel funcționează acum franșiza în cazul polițelor CASCO, unde poate fluctua între 10% și 20% din valoarea poliței, în funcție de societatea de asigurări și de tipul mașinii.

Deși s-a discutat mult despre această posibilitate este prima dată când existența franşizei în polița RCA este stipulată într-o lege. Despre cuantumul acesteia și cum se va aplica ea exact se va face discuție în Normele Metodologice ale actualului proiect, dar abia după ce acesta va deveni într-adevăr lege.

Ce înseamnă de fapt franșiză? Majoritatea companiilor de asigurări practică un sistem de franșiză pentru polițele CASCO. Aceasta reprezintă partea din despăgubire suportată de asigurat sau, cu alte cuvinte, ceea ce nu despăgubește asigurătorul.

Scăderi de 50 de lei la o primă RCA medie?

Franșizele pot fi aplicate sub formă de sumă fixă (ex: 100 euro), sau ca procent din despăgubire, defalcat pentru toate riscurile (furt total, daună totală, furt parțial sau daună parțială). Presupunând că polița prevede o franșiză de 100 euro, iar paguba este evaluată la 500 euro, atunci asigurătorul va despăgubi doar contravaloarea a 400 euro.

La ora actuală, o poliță RCA medie costă circa 700 de lei. Dacă se aplică franșiză, daunele mai mici de circa 100-150 de lei (la cât poate fi stabilită o fransiză pentru un astfel de caz, deoarece franșiza nu poate fi de 50% din valoarea poliței și trebuie respectată o proporție adecvată a împărțirii riscurilor) vor fi achitate de asigurat.

În aceste condiții, la un RCA de 700 de lei cu franșiză de 100 de lei, reducerea de primă aplicată de asigurători ar trebui să fie de maximum 50 de lei. Probabil în cazul polițelor RCA de valori mai mari, reducerea este semnificativă. Rămâne de văzut cât din acest proiect de lege va trece de camerele reunite ale Parlamentului.

Neplata vătămărilor corporale se penalizează cu 1,75% din valoarea stabilită de instanță

O altă modificare adusă de actualul proiect legii asigurărilor obligatorii prevede diminuarea penalităților în caz de neplată a daunelor de către asigurători, stabilite acum la 0,02% pe zi din valoare, pentru vătămările corporale și daunele morale dacă se ajunge la instanță pentru stabilirea daunelor.

Pentru a se evita a se ajunge în continuare la niște penalități foarte mari, după un proces de trei ani de exemplu, proiectul legii propune ca dobânda penalizatoare să fie rata dobânzii legale aplicată la cuantumul daunelor stabilite. Dobânda legală este stabilită prin lege ca fiind egală cu dobânda de politică monetară anunțată de BNR. În prezent aceasta este de 1,75% pe an.

Citeşte şi: Proiect lege: RCA se va putea plăti în rate lunare. Decontarea directă, valabilă doar pentru avaria maşinii

Te-ar mai putea interesa și
Sute de mii de persoane din Balcani au rămas fără curent electric de mai multe zile, din cauza ninsorilor puternice
Sute de mii de persoane din Balcani au rămas fără curent electric de mai multe zile, din cauza ninsorilor puternice
Sute de mii de persoane din Bosnia-Herţegovina, Serbia şi Kosovo sunt lipsiţi de energie electrică de zile întregi din cauza mai multor probleme apărute ca urmare a unei furtuni de zăpadă sau......
Rusia spune că Franţa a încercat să stabilească un dialog despre Ucraina fără Kiev
Rusia spune că Franţa a încercat să stabilească un dialog despre Ucraina fără Kiev
Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat joi că Franţa a încercat să stabilească "un dialog cu Moscova pe ...
Romsilva a investit 280 de milioane de lei în drumuri forestiere, pepiniere și utilaje moderne
Romsilva a investit 280 de milioane de lei în drumuri forestiere, pepiniere și utilaje moderne
Regia Naţională a Pădurilor (RNP) - Romsilva a investit în acest an peste 280 de milioane de lei în drumuri forestiere, ...
45,8 milioane de tone de  mărfuri încărcate și descărcate în porturile maritime ale României
45,8 milioane de tone de mărfuri încărcate și descărcate în porturile maritime ale României
Mărfurile încărcate şi descărcate în porturile în care sunt operate nave maritime au totalizat 45,869 milioane tone, ...