Pentru că nu bate vântul, sutele de turbine eoliene amplasate în România sunt nemişcate. Azi, la ora 12.30 producţia de energie eoliană era de 4 MW ceea ce reprezintă 0.1% din total, potrivit datelor de la Sistemul Energetic Naţional.
În mod uzual, o turbină eoliană are o capacitate de 2 MW ceea ce înseamnă că doar două mori de vânt funcţionau la ora amintită din cele aproape 1.000 instalate în ţară. Pentru că cererea din sistem este mare, Hidroelectrica a fost nevoită să uzineze mai multă apă decât îşi propusese pentru că doar capacităţile termo nu pot acoperi necesarul de consum. Astfel, dintr-o cerere totală de 7.700 de MW, termocentralele acoperă 60%, Hidroelectrica 21,4%(1.650 MW), restul fiind ponderea Nuclearelectrica.
Din august, de când este în forţă majoră, Hidroelectrica nu a depăşit, decât în rare ocazii, o producţie de 800-900 MW, acoperind, în medie 14-15% din consum. De altfel, intenţia administratorilor Hidroelectrica a fost să se păstreze neatins nivelul apelor din lacuri pentru a se asigura programul normal de iarnă. În condiţiile unui dezechilibru în sistem, precum cel de azi, Hidroelectrica trebuie, însă, să intervină şi să uzineze mai mult decât şi-ar fi propus.