Se mai dărâmă un mit: Românii de la ţară nu mănâncă mai sănătos decât cei de la oraş
Studiul finanţat din fonduri UE arată că majoritatea locuitorilor din mediul rural cumpără de la magazinul din sat în primul rând alcool, ţigări, dar şi produse fast food, precum snacks-uri sau chips-uri.
Ţăranul român mănâncă mai prost, combină grăsimile cu dulciurile şi cei tineri fac tot mai puţin efort fizic, însă mănâncă tot mai mult.
O altă problemă este cea a stresului care strică sănătatea şi liniştea celor de la ţară. Tinerii care nu îşi mai găsesc un loc de muncă, care nu mai au unde să înveţe o meserie, din cauză că au dispărut şcolile profesionale, nu mai au alternativă şi pleacă în străinătate sau îngroaşă rândurile şomerilor, stând acasă. Majoritatea populaţiei active de la ţară este formată din oameni slab pregătiţi, care au urmat cel mult zece clase şi care nu se pot angaja. Cei care sunt deja angajaţi nu se protejează la locul de muncă, iar majoritatea patronilor încalcă legea şi nu au contracte cu cabinete de medicina muncii.
Rezultatele cercetării vor fi prezentate în cadrul unui studiu care va fi publicat în februarie 2012 şi care face parte din proiectul Dezvoltarea Resurselor Umane în Comunităţile Rurale, a cărui valoare este de peste 3 milioane de euro, finanţat din bani europeni. Acest proiect se va încheia în 2013, iar până atunci îşi propune să îmbunătăţească calitatea vieţii în 19 comune din România.
Fundaţia Romtens a fost înfiinţată în 1998 de un grup de medici. Scopul principal al fundaţiei este acela de a contribui la ameliorarea stării de sănătate a populaţiei.