Philipp Roesler, ministrul economiei din cea mai puternică ţară a Uniunii Europene, vrea ca un acord comercial între UE şi SUA să fie pus cât mai rapid în picioare, a declarat acesta pentru Der Spiegel, declaraţii preluate de Reuters.
Acordul ar face ca relaţiile comerciale dintre cele două superputeri economice să funcţioneze similar cu ce se întâmplă acum în cadrul Uniunii Europene. Mărfurile ar circula liber între ţări, fără să fie supuse taxelor vamale. Beneficiile economice ale circulaţiei libere a bunurilor şi serviciilor în UE reprezintă principalul atu al acestei uniuni vamale şi a dus la reducerea puternică a protecţionismului statelor. Companiile pot intra în competiţie cu cele din alte ţări fără ca preţul final să fie distorsionat de alte taxe şi tarife afară de cele percepute pentru companiile din ţările respective.
Problema organismelor modificate genetic
Pentru asta este nevoie de o unitate de reglementare, pentru a asigura conformitatea produselor. În acest moment, importul de organisme modificate genetic din SUA este interzis în UE. Americanii cultivă pe scară largă plante modificate genetic şi industria alimentară este dependentă de aceste culturi. De asemenea, animalele sunt crescute cu ajutorul hormonilor, lucru privit cu scepticism în Europa.
Neamţul Roesler spune că vrea o integrare deplină a comerţului cu SUA, care şi în acest moment este cel mai mare partener comercial al UE.
„Ne străduim să ajungem la un acord major şi nu căutăm doar un consens minim. Ar fi dăunător să punem limite în agenda discuţiilor care vor urma şi să excludem anumite sectoare”, spune ministrul german al economiei.
Acesta va găsi cea mai puternică opoziţie pentru un astfel de acord chiar în sânul UE. Franţa şi celelate ţări cu producţii agricole importante din Europa vor să-şi protejeze industriile de concurenţa americanilor şi vor să ţină departe organismele modificate genetic cultivate de americani – care conferă randamente superioare, dar sunt tabuu în UE din pricina potenţialelor efecte negative asupra sănătăţii.
Uniunea comericală dintre SUA şi UE are un susţinător puternic şi în persoana preşedintelui american Barrack Obama, după cum a susţinut chiar acesta recent în faţa Congresului.
Termenul pentru a ajunge la un acord este unul foarte ambiţios: anul 2014.