Iată ce a spus pe această temă, după întâlnire, președintele Blocului Național Sindical, Dumitru Costin:
“O întrebare clarificatoare viza men’inerea unor măsuri de sprijin pentru cetățeni după data de 31 martie, în ceea ce privește prețurile la energie. Am primit asigurări că ele vor fi evidențiate pe legea bugetului. Dimensiunea măsuri în sine, dar și numărul de cetățeni care vor beneficia vor fi prevazute în clar. Deci măsura se menține, dar nu pentru toată lumea, doar pentru un numar mai mic de cetățeni, probabil ținând cont de veniturile pe familie. Modul în care se vor acorda aceste masuri de sprijin nu va fi către firme, pentru că au întrebat și cei din mediul de afaceri, ci vor fi făcute direct către cetățean ca niște instrumente de plată cu care acesta să acopere cheltuielile pentru plata facturilor”.
Așadar, din declarația șefului BNS, care a participat la ședința Consiliului Tripartit, alături de companiile din sector și de Guvern reiese foarte clar că actuala schemă, cu trei plafoane în funcție de consum pentru toată lumea la energie electrică și cu un plafon la gaze, nu va fi prelungită după 1 aprilie 2025, moment la care ea expiră. De asemenea, se înțelege că vor primi sprijin direct – cel mai probabil prin intermediul cardurilor de energie folosite deja în trecut, doar clienții care vor fi considerați vulnerabili.
De asemenea, și din declarația premierului Ciolacu se înțelege cam același lucru: „Suntem preocupați de protejarea puterii de cumpărare și de calitatea vieții oamenilor. Estimăm o creștere a salariului mediu cu 6,1%, un procent ce depășește rata prognozată a inflației, majorarea numărului de angajați, dar și menținerea unor forme de sprijin pentru pensionari și pentru plata facturilor la energie de către persoanele cu venituri mici”.
Presa a solicitat Ministerului Energiei precizări după declarația lui Dumitru Costin. Ministrul de resort Sebastian Burduja continuă însă să susțină că scenariul “de bază” cu care se lucrează acum este continuarea schemei actuale pentru o perioadă de timp, după 1 aprilie. Iată declarația oferită jurnaliștilor:
“Schema de compensare-plafonare pentru prețurile la energie se află în atenția Guvernului și a Coaliției de guvernare. Preocuparea noastră este de a găsi cele mai bune soluții pentru a proteja consumatorii. Scenariul de bază rămâne prelungirea actualei scheme pentru o perioadă determinată, în contextul regional instabil și al creșterii prețului gazului pe piețele internaționale. Urmărim și măsuri de creștere a lichidității pe piața, pe termen scurt, pentru a evita creșterile artificiale de preț.
Având în vedere importanța acestui subiect, care include atât schema de plafonare, cât și bugetul aferent, sunt necesare analize responsabile, care să fundamenteze decizia finală.
Orice speculație făcută înainte de adoptarea unei decizii oficiale la nivel guvernamental nu are fundament”.
Furnziorii au cerut acum câteva zile plata rapidă pentru măcar o tranșă din datoria Guvernului către furnizorii care au prefinanțat această schemă, care se ridică la 8-9 miliarde de lei în total, susținând că își mai pot continua activitatea doar “câteva săptămâni”. Pentru detalii, dați click mai jos: