UPDATE 23.24 La câteva ore de la anunțul anulării zborurilor până pe data de 25 aprilie, Air Moldova a revenit și a anunțat că vor fi operate zborurile Chișinău-Bologna-Chișinău din 23 aprilie, Chișinău-Tbilisi-Chișinău din 24 aprilie și Chișinău-Verona-Chișinău din 25 aprilie. În plus, anunțul companiei mai arată că „săptămâna viitoare, administrația companiei Air Moldova va negocia cu potențialii investitori un plan de acțiuni, pentru a depăși dificultățile companiei”.
„Stimați pasageri, cu regret, suntem nevoiți să oprim operarea zborurilor în perioada 21-25 aprilie 2023 din cauza deficitului de resurse financiare necesare pentru activitatea companiei. Din păcate constatăm că, tot efortul și acțiunile întreprinse de Echipa Air Moldova pentru a gestiona situația în care se află compania, la moment nu au dat rezultate. Toți pasagerii vor primi rambursarea banilor pentru biletele anulate, la locul procurării acestora”, a anunțat compania pe pagina de Facebook.
Air Moldova a fost privatizată în 2018, unul dintre investitori fiind chiar Blue Air, care ulterior s-a restrat din acționariat. Presa din Republica Moldova scrie că operatorul aerian ar fi constrolat indirect de către fugarul Ilan Șor.
Air Moldova se confruntă de mai mult timp cu probleme financiare. Operatorul moldovean ar avea datorii de peste 2 miliarde de lei moldovenești față de furnizori, iar față de Eurocontrol datoriile se ridică la două milioane de euro, potrivit publicație Bani.md.
Compania a început să anuleze mai multe zboruri încă de zilele trecute, și folosea avioane închiriate de la parteneri.
„Air Moldova și-a anulat toate cursele spre Marea Britanie și Germania, în condițiile în care orice navă a companie ar risca să fie sechestrată din cauza datoriilor față de Eurcontrol. Cele două state au și un acord în acest sens”, au spus sursele Bani.md.
Air Moldova a fost privatizată în toamna anului 2018 cu 50 de milioane de lei moldovenești, de Civil Aviation Group, o companie fondată de doi moldoveni și compania românească Blue Air, care s-a restras la niciun an de la privatizare, cota de 49% fiind preluată de Dzintars Pomers din Letonia.
Analiștii Sanford C. Bernstein atrăgeau atenția în toamna anului trecut că mai multe companii aeriene, printre care una din România și alta din Republica Moldova, ar putea falimenta. În cazul României, Blue Air a fost compania care și-a anulat în septembrie zborurile, iar activitatea nu a mai fost reluată. Statul a executat garanția și a preluat 75% din companie care acum se află în insolvență.