Se schimbă gemul şi magiunul! Doar produsele standardizate vor putea fi vândute sub aceste nume
Conflictul dintre retailerul german Lidl şi compania Sonimpex, producătorul celebrului brand „Magiun de Topoloveni” a ajuns la final. După mai bine de un an de când cele două companii au apelat la instanţă, Ministerul Agriculturii a lansat spre dezbatere un proiect de ordin care reglementează normele cu privire la natura, conţinutul, fabricarea şi etichetarea gemurilor, jeleurilor, marmeladelor de fructe, a piureului de castane îndulcit şi a magiunului de prune. Dacă actul normativ va intra în vigoare, nici un produs care nu va respecta aceste norme nu va mai putea fi comercializat sub aceste denumiri. „Proiectul a fost realizat la iniţiativa noastră. Astăzi (marţi n.red) s-au terminat şi cele cinci zile de opoziţie. Patronatul Romconserv a fost de acord”, a declarat pentru ECONOMICA.NET Bibiana Stanciulov, directorul general şi proprietara Sonimpex, care a reuşit în vara acestui an, după 100 de ani, să standardizeze reţeta magiunului de prune.
Vom şti ce mâncăm
Stanciulov susţine că legiferarea unor norme de producere şi comercializare a magiunului de prune şi a gemurilor va aduce „linişte în piaţă”, iar consumatorii vor şti exact ce consumă. „Va exista magiun de prune, care se va produce din prune şi gem de caise care se va produce din caise şi pastă de fructe din E-uri şi conservanţi. Cea mai mare tragedie pentru mine este că, acum, românii văd gemuri şi magiunuri la 7-8 lei şi cumpără, pentru că sunt mai ieftine, iar ei nu sunt informaţi cu privire la ingredientele acestor produse” a explicat managerul Sonimpex care estimează piaţa neagră a magiunului la 4 milioane de euro. „Piaţa neagră a magiunului este de 4 ori mai mare ca piaţa mea”, a declarat Stanciulov, care a raportat anul trecut afaceri de aproximativ 1 milion de euro cifră de afaceri şi estimează o creştere pentru anul acesta, dacă va reuşi să exporte faimoasele gemuri şi în Elveţia.
Amintim că Magiunul de Topoloveni va fi promovat în Elveţia, Norvegia şi Rusia, pe o perioadă de trei ani, respectiv 2013-2016, după ce reprezentanţii companiei Sonimpex şi cei ai Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) au semnat contractul de finanţare din fonduri europene în valoare de 981.613 de euro.
Detalii aici: Magiunul de Topoloveni va fi promovat în Elveţia, Norvegia şi Rusia până în 2016
Cresc uşor preţurile
Oficialii Romconserv, patronatul din domeniu, susţin că intrarea în vigoare a proiectului de act normativ va însemna câştigarea luptei împotriva produselor contrafăcute. „Noi luptăm împotriva celor care contrafac, împotriva celor care vând pe post de gem de zmeură produse pe bază de esenţă de zmeură pe suport de morcov sau pe suport de măr cu morcov. Vrem ca în borcan fructul să fie clar definit. Până acum a avut loc o inducere în eroare a consumatorului, pentru că s-au comercializat sub denumirea de gem sau magiun produse care pot fi denumite oricum, dar nu aşa”, a declarat pentru ECONOMICA.NET Aurel Tănase, preşedintele Romconserv.
În ceea ce priveşte impactul asupra consumatorilor, Tănase susţine că în urma introducerii acestor norme, calitatea produselor va creşte. De asemenea, vor fi mult mai sigure pentru sănătatea consumatorilor. Tănase se aşteaptă însă la o uşoară creştere a preţurilor. ” Va fi un efect uşor în preţ pentru că aceste contrafaceri au bulversat piaţa. Va fi un preţ corect, iar calitatea va creşte”, ne-a mai declarat oficialul Romconserv.
Ce va conţine magiunul de prune şi gemul
Potrivit proiectului de act normativ, magiunul de prune este definit ca o pastă groasă, omogenă, obţinută prin fierberea prunelor proaspete, după îndepărtarea părţilor necomestibile. De asemenea, produsul etichetat sub această denumire trebuie să prezinte un conţinut de substanţă uscată solubilă egal cu 55% sau mai mult. Totodată, la fabricarea produselor precum gem, magiun de prune, marmeladă, jeleu de fructe sau piure de castane îndulcit se pot folosi următoarele ingrediente: miere, suc de fructe (numai în gem), suc de citrice, în produsele obţinute din alte specii de fructe (numai în gem, gem extra, jeleu şi jeleu extra), suc de fructe roşii ( numai în gem şi în gem extra obţinut din măceşe); căpşuni, zmeură, agrişe, coacăze roşii, prune şi rubarbă; suc de sfeclă roşie (în gem şi jeleu obţinut din căpşuni, zmeură,agrişe, coacăze roşii şi prune); uleiuri esenţiale de citrice ( numai în marmeladă şi marmelada jeleu); uleiuri şi grăsimi comestibile ca agenţi antispumare; pectină lichidă (în toate produsele cu excepţia magiunului de prune); coajă de citrice (în gem, gem extra, jeleu şi jeleu extra); frunze de Pelargonium odoratissimum, în gem, gem extra, jeleu şi jeleu extra (în cazul în care sunt obţinute din gutui); băuturi spirtoase, vin şi vin licoros, nuci, plante aromatice, condimente, vanilie şi extracte de vanilie ( în toate produsele cu excepţia magiunului de prune); vanilină (în toate produsele cu excepţia magiunului de prune); seminţe de oleaginoase cum ar fi seminţe de floarea soarelui, seminţe de dovleac, seminţe de susan sau seminţe de pin ( numai în magiun de prune); nuci, alune de pădure, caju, castanet, fistic, migdale, nuci Brazilia, nuci Macadamia sau nuci Pecan (numai în magiun de prune).
Mai multe despre războiul dintre producătorul Magiunului de Topoloveni şi Lidl aici
Războiul Lidl-Magiun de Topoloveni ajunge în instanţă
şi