Un proiect de act normativ elaborat de ANPC și aflat acum în dezbatere publică aduce completări referitoare la modul în care retailerii vor trebui să afișeze prețurile atunci când reduc prețurile, indiferent de motiv.
Mai exact, potrivit proiectului de act normativ care modifică HG nr. 947/2000 privind modalitatea de indicare a preţurilor produselor oferite consumatorilor spre vânzare, orice notificare de reducere a prețului trebuie să indice clar prețul aplicat anterior de comerciant. Prin prețul anterior se înțelege „cel mai scăzut preț practicat de comerciant în perioada ultimelor 30 de zile înainte de data aplicării reducerii de preț, astfel încât consumatoul să poată identifica în mod clar reducerea.
În cazul bunurilor susceptibile a se deteriora sau a se perima rapid (în special alimentele), prețul anterior reprezintă cel mai scăzut preț practicat de comerciant în perioada ultimelor 10 zile înainte de data aplicării reducerii de preț.
De asemenea, în cazul ȋn care produsul a fost prezent pe piață mai puțin de 30 de zile, prețul anterior reprezintă cel mai mic preț practicat de comerciant de la data punerii produsului pe piata, înainte de data aplicării reducerii de preț.
Dacă reducerea de preț este majorată treptat în perioada ultimelor 30 de zile, prețul anterior este considerat prețul fără reducere înainte de prima aplicare a reducerii de preț.
Prezenta reglementare propusă de ANPC trebuie să intre în vigoare la data de 28 noiembrie 2021 și ar urma să se aplice efectiv începând cu data de 28 mai 2022.
Neindicarea preţului așa cum se prevede în acest proiect constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 4.000 lei la 40.000 lei. “Evoluția rapidă a piețelor digitale reprezintă o mare provocare pentru legislația de protectie a consumatorilor. Cadrul de reglementare privind protecția consumatorilor trebuie sa garanteze faptul că toţi consumatorii rămân protejați, in consecinta, s-a considerat absolut necesar modificarea cadrului legislativ actual ȋn domeniul protectiei consumatorilor astfel ȋncât măsurile adoptate să ofere consumatorilor beneficii concrete”, se arată în nota de fundamentare a proiectului.