Aşadar, cifra de afaceri de la care te vei putea numi microîntreprindere şi vei putea beneficia de acest regim de raportare mai relaxat creşte la 700.000 de euro, potrivit notei de fundamentare a proiectului citat.
Sistemul simplificat de contabilitate prevăzut de legislaţia românească nu îşi mai găseşte corespondent în noul cadru contabil comunitar, fixat de Directiva citată, a cărui intrare în vigoare trebuie asigurată de statele membre până la data de 20 iulie 2015.
Sfera entităţilor care vor întocmi situaţii financiare anuale în sistem simplificat se va extinde. Faţă de cerinţele actuale în funcţie
de care se poate aplica sistemul simplificat de contabilitate (acesta aplicându-se de persoanele care în exerciţiul financiar precedent au înregistrat cifra de afaceri netă: sub 35.000 euro şi totalul activelor: sub 35.000 euro), criteriile care definesc microîntreprinderile sunt mult mai mari.
Astfel, un număr de 608.300 de firme se vor încadra în categoria microîntreprinderilor. Astfel, acestea vor beneficia de avantajele unei raportări financiare simplificate, faţă de cele 12.900 de entităţi care au optat pentru sistemul simplificat de contabilitate prevăzut de actuala legislație națională.
Noile reguli ar trebui să intre în vigoare la 1 ianuarie 2015.