Asociația Finprotect, orientată cu precădere spre protecția consumatorilor de produse financiare nonbancare, vine cu o propunere în sensul modificării sistemului. „Propunem o diferențiere a evenimentelor în funcție de valoarea daunei produse, din care au rezultat numai prejudicii materiale, și o sancționare mult mai severă la nivel de Malus a evenimentelor soldate cu vătămarea sănătății și a integrității corporale ori decesul uneia sau mai multor persoane unde sumele de despăgubire sunt mult mai mari, declară Gheorghe Cojocaru, viceprședinte Finprotect.
AICI detalii despre modul în care funcționează sistemul bonus malus, aplicat tuturor șoferilor asigurați RCA din România
” Sistemul trebuie să fie real și eficient pentru a recompensa șoferii care iau măsurile de prevenție și nu produc accidente. Deși majoritatea șoferilor se află în clase de Bonus, reducerile la tarife nu se regăsesc în buzunarul oamenilor de la un an la altul din cauza creșterii prețurilor și a dezechilibrului generat inclusiv de calculul Bonusului și a Malusului”, mai arată Finprotect.