Se scumpește berea? Guvernul introduce un calendar gradual de creștere a accizei

Printr-un proiect de ordonanță de urgență postat pe site-ul MF sunt propuse o nouă serie de măsuri de modificări a capitolului de taxe și accize speciale. Astfel se propune introducerea unui calendar de creștere graduală a nivelului accizelor la bere pentru perioada 2025-2026, nivel calculat pe baza ratei medii anuale din 2024.
Gabriela Ţinteanu - vin, 18 oct. 2024, 17:01
Se scumpește berea? Guvernul introduce un calendar gradual de creștere a accizei

Printr-un nou proiect de ordonanță de urgență, Ministerul Finanțelor propune introducerea unui calendar de creștere graduală a nivelului accizelor pentru bere ”în vederea asigurării predictibilității fiscale pentru acești operatori economici”.

Totodată, se propune exceptarea de la prevederile privind actualizarea cu creşterea preţurilor de consum, a nivelului accizelor pentru bere având în vedere faptul că pentru acest produs se introduce un calendar de creștere graduală a nivelului accizei, arată proiectul MF.

Calendarul privind creșterea nivelului accizelor este stabilit pentru perioada 2025 -2026 la un nivel calculat pe baza ratei mediei anuale a inflației din anul 2024. Potrivit proiectului, acciza pentru berea hl/l grad Plato ar trebui să fie de 4,62 lei pe unitatea de măsură în 2024, 4,82 lei în 2025 și 5,06 în 2026.

Pentru berea produsă de producătorii independenți a căror producție anuală nu depășește 200 mii hl, accizele vor fi: 2,54 lei pe UM în 2024, 2,5 lei pe UM în 2025 și 2,78 lei în 2026.

În prezent, nivelul accizelor pentru bere este prevăzut la nr. crt. 1 din anexa nr. 1 de la Titlul VIII –Accize și alte taxe speciale din Codul fiscal și este de 4,62 lei/hl/1 grad Plato, iar potrivit art. 342 alin.(1) din Codul fiscal, nivelul accizelor aplicabil de la data de 1 ianuarie a fiecărui an se actualizează cu creşterea preţurilor de consum din ultimele 12 luni, calculată în luna septembrie a anului anterior celui de aplicare, faţă de perioada octombrie 2014 – septembrie 2015, comunicată oficial de Institutul Naţional de Statistică.

 

Te-ar mai putea interesa și
Compania metalurgică austriacă Voestalpine își reorganizează afacerile din Germania și închide o fabrică
Compania metalurgică austriacă Voestalpine își reorganizează afacerile din Germania și închide o fabrică
Voestalpine AG va reorganiza locaţiile sale de componente auto din Germania, ceea ce va include şi închiderea unei unităţi, pentru a răspunde scăderii cererii şi dificultăţilor structurale,......
Rutte: NATO nu poate confirma în acest stadiu trimiterea de trupe militare din Coreea de Nord în Rusia
Rutte: NATO nu poate confirma în acest stadiu trimiterea de trupe militare din Coreea de Nord în Rusia
NATO nu poate confirma în acest stadiu desfăşurarea de către Coreea de Nord a unor trupe în Rusia, a afirmat vineri ...
Cel mai nou bulevard din București e gata. Cum arată
Cel mai nou bulevard din București e gata. Cum arată
Primarul sectorului 6 al Capitalei, Ciprian Ciucu, a postat pe pagina sa de facebook imagini cu noul bulevard Valea Largă. ...
Piețele financiare, pregătite de surprize înfricoșătoare. Cât contribuie alegerile din SUA la panica generată de „Efectul Halloween”?
Piețele financiare, pregătite de surprize înfricoșătoare. Cât contribuie alegerile din SUA la panica generată de „Efectul ...
Sfârșitul lunii octombrie, echivalent cu sărbătoarea de Halloween, poate aduce panică și în rândul investitorilor, ...