Piața cărnii de pasăre din Uniunea Europeană se agită din nou, urmare a evenimentelor din ultima perioadă, fapt ce se reflectă în prețurile de la poarta fermelor europene. Trendul este ascendent încă de la începutul anului, astfel că vorbim de o medie de creștere a prețului la puiul broiler de 4,7% față de perioada similară a anului trecut, cu mențiunea că în unele state scumpirile au ajuns și la 30%, conform ultimelor date ale Comisiei Europene. România a raportat pentru luna ianuarie scumpiri de 4,5% la prețul în lei și de 2,8% la prețul în euro, până la 6,8 lei sau 1,4 euro kilogramul. În penultima săptămână din februarie, vorbeam despre un preț mediu de 1,42 euro kilogramul, cu 1,8% peste prețul din perioada similară a anului trecut. Prețul mediu la nivelul statelor membre este de 1,9 euro kilogramul.
„Se preconizează că prețurile din carnea de pasăre din UE vor rămâne stabile în perioada analizată (2019-2030), întrucât producția urmează rapid modificările cererii”, indică un ultimul raport al Comisiei Europene finalizat îmn luna decembrie 2019 și care nu ia îmn calcul efectele gripei aviare.
În momentul de față însă, Europa se confruntă cu o
Mai exact, din datele Comisiei Europene, statele membre, inclusiv Marea Britanie, au exportat anul trecut cu 7,6% mai multă carne de pui decât în 2018, respectiv 1,9 milioane de tone în carcasă. Pe de altă parte, importurile s-au majorat cu 2,4%, până la 832.800 de tone, iar producția este estimată cu un plus de 1,4%. Fără a lua în calcul exporturile și importurile, producția europeană de carne de pui (incluzând Marea Britanie care controlează 13% din producția europeană) este suficientă pentru consumul intrern (grad de sufiecință de 106%).
De asemenea, există focare de gripă aviară în opt state membre, inclusiv România.
În ceea ce privește situația la nivel local, în 2019, România a înregistrat a doua cea mai mare creștere a producției de carne de pui din Europa față de 2018, de 7,3%.