Sindalimenta: Prețul produselor de panificație va crește cu peste 25% în următoarea lună. 50% din producția de alimente nu se poate valorifica

Economica.net
10 05. 2020
paine_de_casa_57418700

Fermierii organizați în mai multe Asociații și Confederații atrag din nou atenția asupra problemelor cu care se confruntă din cauza imposibilității de a-și vinde marfa și a reducerii prețurilor la poarta fermei în contextul pandemiei cu noul coronavirus. Ei cer Guvernului o serie amplă de măsuri care să vină în sprijinul relansării industriei care asigură 12% din PIB.

Astfel, potrivit sursei citate, sectoarele carne, lapte, panificație, legume-fructe, care generează 80% din vânzările de alimente din România, au capacități excedentare de producție. Depozitele sunt și ele plină, în timp ce piața este invadată de alimente ieftine, venite cu precădere din Polonia. Fermierii susțin că aproximativ 50% din producție nu mai poate fi valorifucată și se congelează.

„Astăzi industria alimentară este grav afectată pentru că exporturile sunt blocate, piață HORECA nu mai există, iar piață locală este invadată cu marfă, în special din Polonia, la prețuri sub costurile de producție. Circa 50% din producție nu se poate valorifica și se congelează. Din păcate, producția nu se poate opri când discutăm de animale vii, iar spațiile de congelare nu sunt suficiente. Multe fabrici construite pe fonduri europene au fost sau vor fi închise din cauza scăderii cererii de produse”, anunță fermierii printr-un comunicat din partea Sindalimeta, Sindicatul din industria alimentară.

Prețurile scad la poarta fermei, dar nu și la raft

Asociațiile de fermieri vorbesc totodată, despre un „abuz” din partea marilor lanțuri de hypermarketuri care nu au scăzut prețuruile la raft chiar dacă la poarta fermei acestea s-au prăbușit. ” De exemplu, pretul cărnii de pasare la poarta abatoarelor a scăzut cu 30%, dar această scădere nu se reflectă și la raft”, spun fermierii. Tot în sectorul animal, crescătorii au probleme cu exportul de ovine în viu. „Trebuie construite urgent două nave pentru transportul maritim al animalelor vii, cât și finanțarea construirii unui abator de mare capacitate pentru exportul de carne în stare proaspătă”, apreciază aceștia.

Ar mai fi nevoie, spun fermierii, și de sprijin pentru înființarea de ferme de reproducție in sectorul porc conform legislatiei aprobate de Parlamentul Romaniei. Aceasta pentru că anual România importă aproximativ 2 milioane de grăsuni și peste 70% din carnea de porc destinată consumului și industriei de procesare din Spania sau Germania. De asemenea, este nevoie de mai multe ferme de reproducție în sectorul pasăre pentru că circa 95% din puii de o zi provin din comerțul intracomunitar (Polonia).

„Pe perioada în care prețurile de pe piață sunt prea scăzute, solicităm că MADR să instituie o schemă de ajutor pentru operatorii din sectorul privat în vederea acoperirii costurilor de depozitare a produselor acestora pe o durata determinată (max. 31.12.2020). Astfel se va reduce temporar impactul unei oferte excedentare pe termen scurt. Sectoare vizate sunt: produse lactate (unt, brânzeturi), carne de pasăre, came de vită, carne de oaie, procesare carne, panificație, legume fructe, miere de albine etc.”, spun fermierii.

Cresc prețurile la produsele de panificație cu peste 25%

Redeschiderea exporturilor de cereale a condus la creșterea prețului pentru grâu cu 15 % în doar două săptămâni, menționează sursa citată. „Aceste creșteri vor continuă, având în vedere producția agricolă slabă din acest an. În lipsa unui plan concret la nivelul guvernului, ne așteptăm că prețul produselor de panificație să crească cu peste 25% în următoarea lună. Atragem atenția că cea mai mare partea a cerealelor se utilizează în furajarea animalelor, ceea ce impacteaza asupra producția de alimente”.

Nu mai producem cartofi

Probleme există și în sectorul vegetal, mai ales cu cultura cartofului. În 2019 s-au cultivat numai 25.000 de hectare de cartof pentru consum și 600 de hectare pentru samânță. De asemenea,fermierii spun că este nevoie de realizarea unui program național pentru cultivarea a minimum 5.000 ha anual cu roșii pentru industrializare.

Fermierii solicită astfel:

– Urgentarea finanțării înființării fermelor de reproducție în sectorul porc. România importă peste 80% din necesarul de carne de porc;

– Urgentarea finanțării înființării fermelor de reproducție în sectorul pasăre. România importă 95% din pui din Polonia. Riscul infestării cu gripă aviară și salmonela este iminent;

– Acordarea de sprijin financiar pentru micii fermieri din sectorul legumicol;-

– Continuarea reabilitarea urgență a sistemelor de irigații și punerea lor în funcțiune;

– Înființarea în regim de urgență a Camerelor Agricole;

– Credite fără dobânda pentru materia prima și salariile angajaților din industria alimentară;

– Eliminarea taxelor aferente salariilor angajaților pe o perioada de minim 6 luni;

– Modificarea în regim de urgență a Legii nr. 62/2011 (dialogului social), republicată, cu consultarea reprezentanților patronatelor și sindicatelor de tip federativ. Mediul privat nu mai poate avea reprezentativitate.