Se „sparge” record după record: Preţul pe piaţa de energie, la cel mai mic nivel din istorie

Un pachet de energie în vârf s-a vândut cu 100 de lei/MWh. Vânzătorul a fost o firmă ce exploatează un parc fotovoltaic. Niciun producător tradiţionat, precum termocentralele, Hidroelectrica sau Nuclearelectrica, nu poate vinde sub 150 de lei.
Economica.net - mar, 05 aug. 2014, 21:00
Se

Energy Distribution Services, un trader de energie, a cumpărat curent  la 100 de lei/MWh într-un contract de maxim 8.071 de MWh în perioada august 2014- sfârşitul lui 2015. Vânzătorul este Rodali Cargo, o firmă de transport din Craiova, care operează şi un parc fotovoltaic în Teasc, judeţul Dolj.

Preţul la care s-a făcut tranzacţia este cel mai mic înregistrat vreodată pe bursa de energie OPCOM pentru contractele bilaterale pe termen lung, cu atât mai mult cu cât energia vândută este în vârf, cea mai scumpă.

Precedentul record era de 110 lei/MWh şi data de la începutul acestui an. Energia vândută atunci  a fost în bandă.

Preţul mediu al tranzacţiilor pe bursa de energie OPCOM scade constant de mai mult de un an, din cauza intrării pe piaţă a unor cantităţi mari de energie de la producători din surse regenerabile. Astfel, dacă acum doi ani preţul mediu era de circa 230 lei/MWh, acum se fac în mod uzual tranzacţii la 150 de lei/MWh.

Companiile ce operează parcuri eoliene sau fotovoltaice  sunt singurele ce au reuşit să încheie contracte pe termen lung, pe bursă, la preţuri de sub 150 de lei. În unele cazuri, cum este şi cel de mai sus, cantităţile contractate sunt de ordinul sutelor de mii de MWh. Ceilalţi producători prezenţi pe OPCOM (operatorul bursei de energie), termo, hidro sau nuclear, nu pot vinde la preţul companiilor din domeniul energiilor regenerabile.

Motivul pentru care „verzii” îşi pot permite să vândă energia la un preţ mult sub piaţă este că sunt subvenţionaţi de toţi consumatorii de curent electric. Inclusiv de populaţie. Astfel, administratorul parcului eolian primeşte, pentru fiecare MWh livrat în reţea, 0,5 certificate verzi. Un parc solar beneficiază de 3 certificate verzi pentru fiecare MWh livrat în reţea. Preţul unui asemenea certificat este de circa 30 de euro,  fără să mai punem la socoteală preţul la care vinde energia. Astfel, doar din subvenţie, administratorul parcului eolian sau fotovoltaic obţine mai mult decât media preţului de tranzacţiei a energiei pe bursă, în aşa fel încât şi-ar permite să ofere energia la preţuri foarte mici.

Un certificat verde se emite de Transelectrica după producerea şi livrarea unui MWh de energie regenerabilă. Schema prin care România acordă aceste certificate este completată de obligaţia ca furnizorii de electricitate să achiziţioneze un procent anual de certificate proporţional cu energia livrată. La rândul lor, aceştia îşi recuperează banii de la consumatori prin factura la curent, în aşa fel încât toţi consumatorii României sprijină producţia de energie verde.  De altfel, acest lucru îl pzuteţi vedea şi în factura la curent, unde este înscrisă contribuţia dvs. pentru sprijinirea sectorului energiei regenerabile. În mod obişnuit, ponderea certificatelor verzi în factură este de circa 5-6% din valoarea ei.
Anul trecut, 460 de milioane de euro a reprezentat subvenţia consumatorilor de energie electrică pentru administratorii de parcuri eoliene, fotovoltaice, microhidrocentrale sau centrale pe biomasă.

Te-ar mai putea interesa și
Bolojan: Premierul să fie propus de PSD, iat ministerele conform fiecărui partid
Bolojan: Premierul să fie propus de PSD, iat ministerele conform fiecărui partid
Preşedintele PNL, Ilie Bolojan, anunţă că poziţia formaţiunii politice pe care o reprezintă este ca premierul viitoarei coaliţii de guvernare să fie propus de PSD, iar ministerele să fie......
Loteria Română suplimentează fondul de câştiguri la Tragerile Speciale Loto de Crăciun, de duminică
Loteria Română suplimentează fondul de câştiguri la Tragerile Speciale Loto de Crăciun, de duminică
Loteria Română organizează, duminică, Tragerile Speciale Loto de Crăciun şi suplimentează fondul de câştiguri al ...
Gabriela Firea (PSD): Partidul are şi un plan B, în cazul în care negocierile se blochează – opoziţia
Gabriela Firea (PSD): Partidul are şi un plan B, în cazul în care negocierile se blochează – opoziţia
Europarlamentarul PSD Gabriela Firea a declarat, duminică, la finalul şedinţei Consiliului Politic Naţional al social-democraţilor, ...
Comisia Naţională de Prognoză a revizuit semnificativ în scădere, la 1%, estimarea privind avansul economiei în acest an
Comisia Naţională de Prognoză a revizuit semnificativ în scădere, la 1%, estimarea privind avansul economiei în acest an
Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză (CNSP) a modificat în scădere semnificativă, la 1%, de la 2,8% anterior, ...