Anterior, Codul Fiscal prevedea că nu se cuprind în baza de calcul pentru CAS sumele reprezentând indemnizaţia primită pe perioada delegării şi detaşării în altă localitate, în ţară şi în străinătate, în interesul serviciului, în limita a de 2,5 ori indemnizaţia acordată salariaţilor din instituţiile publice, precum şi partea care depăşeşte această limită în cazul angajatorilor persoane juridice şi fizice plătitoare de impozit pe profit şi, respectiv, impozit pe venit.
Ministerul Finanţelor Publice /MFP/ va elimina dubla impunere a diferenţelor de diurnă plătite de companiile private angajaţilor, situaţie creată de aceste modificări ale Codului Fiscal.
Aflat la o conferinţă pe teme fiscale, pe 30 ianuarie, secretarul de stat în Ministerul Finanţelor Publice /MFP/ Dan Manolescu a confirmat această situaţie şi a anunţat că MFP o va rezolva în perioada următoare.
Cheltuielile cu diurnele nu sunt deductibile fiscal, ceea ce poate crea situaţia ca diferenţele de diurnă să fie taxate şi la angajator, la impozitul pe profit.
Tot începând cu 1 februarie 2013, pentru mijloacele de transport persoane care au cel mult 9 scaune de pasageri, incluzând şi scaunul şoferului, cheltuielile cu amortizarea sunt deductibile, pentru fiecare, în limita a 1.500 lei/lună.
Ţinând cont că durata de amortizare poate fi de 4-6 ani, deducerea cheltuielilor cu amortizarea autoturismelor este limitată la 20.000 de euro.