”Costurile serviciilor de curierat nu au cum să nu crească, în special, pe zona de livrare door to door. În zona de livrare la puncte fixe, creșterea nu va fi atât de mare, din perspectiva noastră, sau poate să nu fie deloc. Depinde de cât de mai mult reușim noi, în Sameday, să creștem gradul de utilizare al rețelei. Dacă avem un grad de utilizare mare, compensăm destul de ușor costul resursei umane. Din 2018 până astăzi, pe easybox avem creștere nesemnificative.
Spuneam că probabilitatea este semnificativ mai mare, deci creșterea de salariu per colet, nu ne lovește atât de mult pe zona de easybox, dar la livrarea acasă impactul există și este destul de mare. Cel mai mare cost este salariul curierului. De acolo vin costurile mari, evident și combustibil și mașină. Dacă ele cresc, costul per colet pentru livrare la ușă crește accelerat. În schimb, la easybox, creșterea costurilor este compensată de creșterea productivității, de cele mai multe ori”, a spus, într-o conferință de presă, Lucian Baltaru, CEO, Sameday Group, parte din Dante International, care deține eMAG.
Acesta a explicat că productivitatea unui curier care livrează exclusiv pachete la easybox este de șase ori mai mare față de colegul său care face livrări numai la ușa destinatarului. Aceasta este, de altfel, și soluția companiei în fața crizei de forță de muncă din piață.
”Există o problemă foarte mare privind lipsa curierilor pe piața de curierat, dar noi nu ne concentrăm foarte tare să rezolvăm problema asta în direcția asta. Noi mutăm foarte mult din efort în zona de easybox. Făcând asta, avem nevoie, de un număr mult mai mic de curieri pentru că un curier care livrează ușă poate să livreze între 100 și 120 de colete cel mai mult pe zi.
Un curier care duce colete doar la easybox, în vremuri normale, în afara peak season-ului, undeva la, în medie, 600 de colete pe zi, deci o probabilitate de șase ori mai mare, iar în vârful de sezon ajunge la 1.000 de colete pe zi. Deci, cumva, problema resursei umane, pentru noi, rezolvă easybox-ul destul de bine. Și, de foarte multe ori, pentru că share-ul de colete în easybox crește accelerat, noi convertim curieri din livrarea la ușă în curieri care alimentează, sau care ridică coletele din easybox”, a adăugat Baltaru.
Jumătate din bugetul de investiții pentru acest an a fost alocat dezvoltării rețelei de easybox-uri. „Dacă anul trecut aveam 5.000 de easybox-uri în regiune, acum rețeaua numără 7.000 de easybox-uri în cele trei țări. În România avem instalate 5.000 de easybox-uri, în Ungaria avem 1.100 easybox-uri, iar în Bulgaria rețeaua a ajuns la 900 de easybox-uri”, a mai spus Baltaru.
În paralel cu extinderea rețelei easybox, Sameday a dezvoltat un nou serviciu de livrare, de tip shop-in-shop. Noul serviciu, Sameday point, completează experiența livrărilor la easybox și asigură capacitate suplimentară de gestionare a volumelor mari în zonele în care lockerele sunt solicitate frecvent, rețeaua numărând 750 de puncte la nivel regional.
Pe de altă parte, potrivit reprezentantului companiei, intrarea României în Schengen terestru ar reduce costurile anuale ale companiei cu câteva milioane de lei. „Eliminarea acestor costuri ar reduce prețul livrărilor pentru clienți”.
O altă problemă a curierului este legată de o altă temă generală ce lovește puternic mediul de afaceri: lipsa predictibilității fiscală.
„A fost o surpriză acest 1% impozit pe cifra de afaceri. Suntem o companie care am investit mulți bani în România, în creșterea noastră, am creat multe locuri de muncă și pentru că am făcut acest lucru și nu am fost profitabili, primim și o penalizare de 1% (…) Pentru anul viitor există o mare lipsă de predictibilitate în zona de fiscalitate și ne așteptăm să avem dificultăți în continuare, să apară niște costuri pe care acum nu le vedem”, precizează Lucian Baltaru.
Anul trecut compania a înregistrat pierderi, pentru al doilea an consecutiv, de 14,7 milioane de lei, la o cifră de afaceri de peste 890,7 milioane de lei. Însă, pentru 2024, Baltaru estimează că Sameday va trece pe profit.
”În mod surprinzător, a fost un an foarte bun pentru piaţa de curierat, volumele au fost peste aşteptările noastre. Ne aşteptăm ca următoarele două luni să fie în continuare foarte bune (…) Suntem într-o etapă de maturitate a businessului în care încercăm din toate puterile să ținem echilibrul dintre capacitate și volume, îmbunătățind în permanent profitabilitatea. Vorbim despre o creștere profitabilă în următorii cinci ani, estimăm schimbarea minusului din fată încă de acest an”, a mai spus oficialul companiei de curierat.
Acesta a precizat că 29% din trimiterile companiei sunt din segmentul B2C, respectiv magazine online care livrează către consumator. ”În schimb, pentru că am lansat serviciul de C2C în Sameday app, serviciul de consumer, persoană fizică cu persoană fizică începe să crească accelerat. Cred că ca la 30% deja zona asta din total, dar în paralel crește foarte mult zona de economie circulară. Și aici ne referim la platformele sau grupul de Facebook care schimbă produsele între consumatori. Mă refer la Vinted, OLX sau alte grupuri de economie circulară. Au o creștere accelerată în ultimul an. Dar majoritar e B2C”, a mai adăugat CEO-ul.
Sameday estimează o creștere de peste 40% a numărului de colete livrate de Black Friday la nivel regional, față de anul trecut, sprijinită de investițiile în extinderea rețelei easybox și de creșterea capacității operaționale. În România, vârful de comenzi este așteptat să atingă aproximativ 850.000 de colete într-o singură zi, o creștere de peste 80% față de cea mai aglomerată zi din luna septembrie.