UPDATE: DNA confirmă: Sebastian Ghiţă, sub control judiciar pe cauţiune stabilită la 13 milioane de euro

Economica.net
31 03. 2016
sebastian-ghita--45678987654_53818600

Deputatul Sebastian Ghiţă a fost chemat la DNA Ploieşti, joi, pentru a fi anunţat că procurorii au dispus în privinţa sa măsura controlului judiciar pe cauţiune, în valoare de 13 milioane de euro reprezentând aproximativ zece la sută din valoarea averii acestuia, estimată la 130 de milioane de euro.

Măsura a fost luată la o zi după ce Camera Deputaţilor a respins în plen solicitarea DNA privind încuviinţarea reţinerii şi arestării preventive a acestuia.

La ora transmiterii acestei ştiri, Sebastian Ghiţă se află în faţa procurorilor.

Deputatul Sebastian Ghiţă a venit, joi după-amiază, la sediul DNA Ploieşti, el spunând că a fost „convocat” de către procurori şi că nu ştie ce vor să facă aceştia.

Miercuri, plenul Camerei Deputaţilor a respins, prin vot secret cu bile, cererile DNA de încuviinţare a reţinerii şi arestării preventive a deputatului Sebastian Ghiţă, făcute pentru cel de-al patrulea dosar penal deschis împotriva acestuia pentru dare de mită, şantaj, folosire de informaţii care nu sunt destinate publicităţii sau cumpărare de influenţă.

În acest dosar, sunt implicaţi mai mulţi politicieni, poliţişti şi procurori din judeţul Prahova, fiind cercetaţi în stare de arest preventiv procurorul Liviu Tudose, adjunctul şefului Parchetului Curţii de Apel Ploieşti, procurorul Aurelian Mihăilă, fostul adjunct al aceluiaşi parchet, Constantin Ispas, fostul şef al DGA Prahova şi Viorel Dosarul, fostul şef al Poliţiei Prahova.

UPDATE 20:37 DNA: Sebastian Ghiţă trebuie să depună până în 6 aprilie cauţiunea de aproape 60 de milioane de lei

eputatul Sebastian Ghiţă trebuie să depună până în 6 aprilie o cauţiune de aproape 60 de milioane de lei, reprezentând 10 la sută din averea acestuia, iar în cele două luni cât va fi sub control judiciar are interdicţie să părăsească ţara, să dea declaraţii presei despre dosarul în care este cercetat şi să se apropie de angajaţii unor firme sau să comunice cu aceştia, potrivit DNA.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) Ploieşti au pus în mişcare acţiunea penală şi au dispus luarea măsurii controlului judiciar pe cauţiune, pentru o perioadă de 60 de zile, din 31 martie, faţă de Sebastian Ghiţă, acuzat de două infracţiuni de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, două infracţiuni de dare de mită, şantaj, cumpărare de influenţă şi conducerea unui vehicul fără permis de conducere.

„Inculpatul va depune, până la data de 6 aprilie 2016, o cauţiune în valoare de 59.417.133 lei (reprezentând 10% din valoarea bunurilor şi lichidităţilor băneşti – cu excepţia terenurilor şi clădirilor neevaluate în bani – declarate de inculpat în ultima sa declaraţie de avere înregistrată la Parlamentul României – Camera Deputaţilor) ori va constitui o garanţie reală mobiliară sau imobiliare în limita sumei de bani determinată, ce va fi consemnată pe numele inculpatului, la dispoziţia Direcţiei Naţionale Anticorupţie”, se arată într-un comunicat de presă al DNA.

Procurorii susţin că au luat măsura pentru a asigura buna desfăşurare a procesului penal, a împiedica sustragerea deputatului Sebastian Ghiţă de la urmărirea penală şi a preveni săvârşirii altor infracţiuni, în condiţiile în care Camera Deputaţilor a respins cererea de încuviinţare a reţinerii şi arestării preventive a acestuia.

În cele două luni cât va fi sub control judiciar, Sebastian Ghiţă are interdicţie să părăsească ţara şi să facă declaraţii publice în mass-media referitoare la obiectul cauzei, la ceilalţi coinculpaţi din dosar, precum şi la martorii audiaţi în cauză.

Procurorii i-au interzis lui Ghiţă să ia legătura sau să se apropie de inculpaţii din dosar şi de alte persoane menţionate în ordonanţă. Mai mult, Ghiţă este obligat „nu se deplaseze la sediile unor societăţi anume menţionate în ordonanţă, să nu se apropie de angajaţii acelor societăţi şi să nu comunice cu aceştia, direct sau indirect, pe nicio cale”.

Sebastian Ghiţă va merge la sediul Biroului Supravegheri Judiciare din IPJ Prahova în zilele stabilite cu poliţiştii care îl supraveghează şi la DNA Ploieşti, ori de câte ori este chemat. Deputatul este obligat să anunţe dacă îşi schimbă locuinţa şi are interdicţie să deţină, să folosească şi să poarte arme.

Procurorii l-au atenţionat pe Sebastian Ghiţă că, dacă încalcă aceste obligaţii, măsura controlului judiciar poate fi înlocuită cu arestului la domiciliu sau arestarea preventivă.

Deputatul Sebastian Ghiţă a declarat, la ieşirea de la DNA Ploieşti, că procurorii i-au interzis să mai vorbească public despre dosarul în care este cercetat alături de mai mulţi magistraţi şi poliţişti cu funcţii înalte din judeţul Prahova.

„Începând de astăzi, conform ordonanţei domnilor procurori, nu am voie să dau nicio declaraţie despre niciun element din acest dosar. De aceea, cu părere de rău, vreau să-mi daţi voie să vă văduvesc de orice informaţie din acest dosar”, a spus Ghiţă.

Întrebat dacă este adevărat că un coleg de-al său deputat l-ar fi reclamat pentru că l-ar fi şantajat să voteze în Parlament împotriva încuviinţării reţinerii şi arestării prevenitve, Ghiţă a răspuns: „Orice informaţie din dosar îmi este interzis să vă ofer”.

„În mod expres domnul procuror mi-a spus că este dreptul dânsului prin lege să interzică unui cetăţean să se refere în faţa presei, în faţa colegilor, în faţa oricuri altcuiva la acest subiect şi singurul lucru pe care mi-a dat voie să-l fac este să vă spun că nu am voie să mă refer la acest subiect”, a mai spus Ghiţă, iar întrebat cum se simte, el a răspuns: „Interzis”.

Măsura a fost luată la o zi după ce Camera Deputaţilor a respins în plen solicitarea DNA privind încuviinţarea reţinerii şi arestării preventive a acestuia.

În acest dosar, sunt implicaţi mai mulţi politicieni, poliţişti şi procurori din judeţul Prahova, fiind cercetaţi în stare de arest preventiv procurorul Liviu Tudose, adjunctul şefului Parchetului Curţii de Apel Ploieşti, procurorul Aurelian Mihăilă, fostul adjunct al aceluiaşi parchet, Constantin Ispas, fostul şef al DGA Prahova şi Viorel Dosarul, fostul şef al Poliţiei Prahova.