Seceta a redus cu 29% traficul navelor prin Canalul Panama

Numărul navelor care au trecut prin Canalul Panama a scăzut cu 29% anul trecut comparativ cu anul precedent, din cauza secetei, a anunţat marţi entitatea care gestionează această importantă infrastructură, informează AFP.
AGERPRES - mie, 16 oct. 2024, 10:24
Seceta a redus cu 29% traficul navelor prin Canalul Panama

Autoritatea Canalului Panama (APC) a informat că un număr total de 9.944 de nave au trecut prin canal pe parcursul exerciţiului fiscal 2023/24, comparativ cu 14.080 de nave în exerciţiul precedent. De asemenea, o cantitate totală de 423 milioane de tone de marfă a tranzitat prin canal, cu aproape 17% mai puţin decât cele 511 milioane de tone de marfă în exerciţiul precedent, a precizat APC.

Anul fiscal utilizat de APC începe la 1 octombrie şi se încheie la 30 septembrie anul calendaristic următor. APC nu a dat încă publicităţii cifrele referitoare la cifra de afaceri realizată în ultimul an fiscal, scrie Agerpres.

Majoritatea navelor care au traversat Canalul Panama în exerciţiul 2023/24 au fost port-containere (2.773), urmate de nave specializate în transportul de produse chimice (1.808), nave pentru transportul de gaze (1.561) şi vrachiere (1.278).

Scăderea numărului de nave autorizate să tranziteze prin canalul Panama a fost una dintre măsurile adoptate de APC la finalul lui 2023, pentru a face faţă lipsei de apă provocate de secetă. Spre deosebire de Canalul Suez, Canalul Panama funcţionează cu apă dulce provenită din două lacuri artificiale, al căror nivel a scăzut semnificativ din cauza lipsei precipitaţiilor.

Lipsa de apă a impus reducerea numărului de nave autorizate să treacă zilnic prin canal de la 38 până la 22 de nave, chiar dacă situaţia a revenit la normal în ultimele luni odată cu începutul sezonului ploios în ţara sud-americană.

Cu toate acestea, responsabilii de la APC se aşteaptă la venituri record de 5,623 miliarde de dolari în 2025, când prin canal ar urma să treacă aproximativ 13.900 de nave şi 520 milioane de tone de marfă.

Cu o lungime de 80 de kilometri, Canalul Panama este o trecere obligatorie pentru 5% din comerţul maritim mondial iar SUA, China şi Japonia sunt principalii clienţi.

Te-ar mai putea interesa și
Şefii de la UniCredit au discutat cu o serie de oficiali germani înainte de a prelua o participaţie la Commerzbank
Şefii de la UniCredit au discutat cu o serie de oficiali germani înainte de a prelua o participaţie la Commerzbank
Directorii grupului bancar italian UniCredit au avut discuţii cu o serie de oficiali germani de rang înalt, inclusiv din cadrul Cancelariei şi Ministerului de Finanţe, în lunile anterioare......
Iran – Şeful diplomaţiei avertizează ONU că Teheranul va „răspunde hotărât” oricărui atac lansat de Israel
Iran – Şeful diplomaţiei avertizează ONU că Teheranul va „răspunde hotărât” oricărui atac lansat ...
Iranul va "răspunde hotărât" oricărui atac israelian, a avertizat ministrul iranian de externe, Abbas Araghchi, în timpul ...
Importul de lapte brut a crescut cu 47,6% în primele opt luni ale acestui an
Importul de lapte brut a crescut cu 47,6% în primele opt luni ale acestui an
Importul de lapte brut realizat de unităţile procesatoare a crescut cu 47,6% în primele opt luni ale acestui an, faţă ...
Trust Group a explicat ce este o viză Digital Nomad
Trust Group a explicat ce este o viză Digital Nomad
Tehnologia digitală schimbă nu numai modul în care lucrăm, ci și abordările noastre cu privire la viața în străinătate. ...