Seceta de pe bursă condamnă firmele de brokeraj la pierderi
Valoarea medie a tranzacţiilor în primele 7 luni ale acesti an (până la 27 iulie, sau lichiditatea bursieră) este de 7,66 milioane de euro (inclusiv tranzacţiile speciale deal).
„Fără tranzacţii de cel puţin 10 milioane de euro pe zi, firmele de brokeraj de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) nu au cum să-şi acopere din comisioane cheltuielile operaţionale. Veniturile financiare (operaţiunile speculative, n.r.) sunt cele ce aduc firmlee de brokeraj pe linia de pluture şi, eventual, pe profit“, a declarat, pentru ECONOMICA.NET, Rareş Nilaş, directorul general al firmei de brokeraj BT Securities, din grupul Băncii Transilvania.
BT Securities este a şaptea cea mai mare firmă de brokeraj după valoarea tranzacţiilor intermendiate în prima jumătatte a anului, de 544 de milioane de lei. Doar 3 firme de brokeraj au avut rulaje de peste 1 miliard de lei, a patra clasată înregistrând doar 643 de milioane de lei.
„Vorbesc de tranzacţiile pe piaţa „regular“ a Bursei şi nu de tranzacţiile „deal“, care sunt negociate între părţi“, precizează Rareş Nilaş. BT Securities are o cotă de piaţă de 4,77%. Pe piaţă sunt 59 de firme de brokeraj, dar circa 2 treimi au o cotă de piaţă de sub 1%. Acestea au reale probleme de supravieţuire.
„Nu pot să dau o cifră pentru acest an, dar anul trecut, în semestrul al II-lea, am avut un foarte mic profit operaţional cu lichiditatea de atunci“, a spus şi Nicolae Gherguş, directorul general al firmei de brokeraj Confident Invest, a 18-a în topul brokerilor din acest an (1% cotă de piaţă) şi a 16 % (1,66%), anul trecut.
În semestrul al II-lea din 2011, media zilnică a tranzacţiilor a fost de 8,2 milioane de euro, dar inclusiv tranzacţiile speciale de tip „deal“. „Nici acestea nu sunt făcute gratis. Nu-i aşa“, adaugă Nicolae Gherguş.
Brokerii sunt îngrijoraţi că tulburările şi schimbările politice vor amâna din nou, fără perspectivă marile listări ale companiilor de stat precum Romgaz sau Nuclearelectrica.