Secetă de proiecte noi pe infrastructură în 2016

Anul electoral 2016 ar putea fi unul "secetos" în ceea ce privește lansarea de proiecte noi pe infrastructură, potrivit unor specialiști în domeniu care estimează un volum redus de activitate și inaugurări doar pe hârtie. Mai mult, România nu a primit niciun euro din suma de 9,1 miliarde de euro alocată pentru proiecte mari de infrastructură în perioada 2014-2020, având deja întarziere de trei ani în accesarea fondurilor.
Economica.net - mar, 03 mai 2016, 20:59
Secetă de proiecte noi pe infrastructură în 2016

Referitor la domeniul investițiilor publice și al șantierelor pentru lucrări de infrastructură, reprezentanții furnizorului de echipamente pentru constructii Atlas Copco întrevăd un volum minim de activitate.

„Având în vedere că este un an electoral, iar banii se duc spre pensii, ajutoare sociale sau creșteri salariale bugetare, pot exista inaugurări pe hârtie, nu și în realitate. Ar trebui să ne bucurăm dacă se finalizează proiectele începute în 2012-2014. În Departamentul de Închirieri nu mai căutăm proiecte în infrastructură, ar fi o pierdere de timp și energie. Ne concentrăm pe tot ce nu ține de proiecte cu bani de la buget”, a declarat Marius Cristescu, Rental Manager Atlas Copco România, Bulgaria și Serbia.

Atlas Copco România, filială locală a producătorului suedez de echipamente, furnizează compresoare, generatoare, unelte pentru sectorul construcțiilor, minerit, și sisteme de asamblare pentru industrie. Afacerile companiei au ajuns la finalul anului trecut la peste 22 de milioane de euro în România.

„Pe infrastructura de transport, în afara proiectului de la metrou, poate vor fi lansate de CNADNR aplicațiile pentru Sibiu-Pitesti și 2-3 drumuri naționale”, a spus pentru ECONOMICA.NET Gheorghe Boeru, președintele Romair Consulting.

El a menționat că în cazul proiectului Sibiu-Pitești există deja 3 ani de întârziere. „Pentru un astfel de proiect de peste 1 miliard de euro vom primi o extensie de timp, dar măcar anul acesta sa fie predat draftul aplicației”.

Predarea draftului va presupune verificarea soluțiilor tehnice si analiza cost-beneficiu a proiectului, urmând să fie derulat și studiul de impact asupra mediului.

Boeru apreciază că numărul proiectelor noi de infrastructura lansate anul acesta putea fi mai mare.

„România are întârziere de 3 ani în implementarea Programului Operațional Infrastructură Mare 2014/2020. Nu este decontat niciun leu. Nu este aprobată nicio aplicație de finanțare. Sunt în curs de aprobare 5-6 aplicații”, a spus șeful Romair Consulting.

Acesta a adăugat ca România ia startul mai greu și din cauză că au apărut mai târziu ghidurile.

El speră să fie lansate anul acesta noi proiecte la nivel de județe. „Așteptăm celelalte proiecte pe Programul Operațional Regional, precum cele pentru drumuri județene, spitale, centre culturale”, a menționat Boeru.

Potrivit acestuia, au început deja proiectele de infrastructură ape și ape uzate, a căror beneficiari sunt operatorii din cele 42 de județe ale țării.

In această categorie, cel mai mare proiect este a doua etapă de la Costieră, ce cuprinde tot litoralul românesc, inclusiv ecluzele de la lacurile Razim și Sinoe.

Romair Consulting, companie românească înființată de Gheorghe Boeru, a demarat misiunea de evaluare a proiectului „Asistență Tehnică pentru Pregătirea de Proiecte Axa Prioritară 5, Reducerea Eroziunii Costiere Faza II, 2014 – 2020″, finanțat prin Programul Operațional Infrastructură Mare.

Proiectul ce urmează a fi implementat se va concentra pe Eforie Centru și Sud, unde plaja are doar 6-7m lățime. Dacă în prima etapă România a câștigat 42 ha, prin noul proiect se urmărește mărirea suprafeței de plajă cu aproximativ 350 ha.

Dacă astăzi proiectul este de aproximativ 650 milioane euro, în viitor el poate fi dezvoltat până la valoarea de aproximativ 900 milioane euro, incluzând costuri de întreținere și mentenanță, costuri de monitorizare a lucrărilor, costuri de monitorizare de mediu și alte costuri de monitorizare fizică a soluțiilor structurale și nestructurale propuse.

Dan Costescu, ministrul Transporturilor, a declarat recent că ar vrea devansarea termenului de finalizare pentru lucrările de pe autostrada Piteşti- Sibiu, în cazul cărora şantierul nu a fost deschis încă şi care are termenul de finalizare 2021.

În 2015 au fost demarate lucrările geotehnice din cadrul studiului de fezabilitate pentru autostrada Piteşti- Sibiu, iar la finalul acestora vor începe lucrările propriu-zise ale autostrăzii. Studiul de fezabilitate ar urma să fie finalizat în luna iulie 2016.

În urma unor consultări publice a fost stabilit traseul autostrăzii, respectiv varianta trei din cele cinci propuse. Sibiu-Piteşti este una dintre cele mai aşteptate autostrăzi din România, inclusiv de către cea mai mare companie din România, Dacia, care este şi cel mai mare exportator la nivel naţional.

Te-ar mai putea interesa și
Nouă scumpire a carburanților, azi. Cât costă acum benzina și motorina
Nouă scumpire a carburanților, azi. Cât costă acum benzina și motorina
Azi a avut loc a patra modificare de preț a carburanților în benzinării din aceasă lună. S-a scumpit doar benzina, prețul motorinei a rămas la fel....
Autostrada Transilvania: A fost contestat rezultatul licitației pentru cel mai mare contract, cu Tunelul Meseș
Autostrada Transilvania: A fost contestat rezultatul licitației pentru cel mai mare contract, cu Tunelul Meseș
Italienii de la WeBuild au depus contestație după ce turcii de la Makyol au fost desemnați câștigători ai celui mai ...
Țiriac a primit ultima autorizație de la ANRE pentru un parc fotovoltaic din Prahova, făcut cu finanțare din PNRR
Țiriac a primit ultima autorizație de la ANRE pentru un parc fotovoltaic din Prahova, făcut cu finanțare din PNRR
O firmă controlată de Ion Țiriac a obținut de la Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) ultima autorizație ...
Andrei Cantaragiu, CEO City Garden Residence, care a investit 60 de milioane de euro în rezidențial: Pe termen lung, avem în vedere dezvoltări în zona centrală și de nord a Capitalei
Andrei Cantaragiu, CEO City Garden Residence, care a investit 60 de milioane de euro în rezidențial: Pe termen lung, avem ...
Dezvoltatorul City Garden, deținut de un grup de companii cu capital din Asia și care a investit pe plan local 60 de milioane ...