Seceta din ultimele luni pune în pericol preţul pâinii
Petrişor Dobrică este unul dintre producătorii importanţi ai judeţului Dolj. Din 1.300 de hectare pe care le are, 800 sunt cu grâu. Lipsa apei îi dă, însă, mari bătăi de cap.
„La cât am investit în el ar trebui să fie la 10 centimetri dacă ar fi avut apă sau zăpadă, noi acum ne facem datoria. Seceta e pericol„, a spus Petrişor Dobrică.
Pentru a nu pierde toţi banii investiţi, investitorul fertilizează mereu solul, în speranţa că va reuşi să salveze măcar o parte din culturi.
„Producţia de grâu va fi înjumătăţită, poate chiar mai mult. Dacă seceta se va prelungi consecinţele vor fi dezastruase, atât pentru grâu cât şi pentru floarea soarelui. Va urma şi creştere pentru preţul pâinii„, a precizat Constantin Iancu, Liga Asociaţiilor Producâtorilor Agricoli Dolj.
„În preţul pâinii cel puţin, începând cu luna martie un 10 la suta ar trebui să fie adăugat. Noi am cheltuit de două ori mai mult în această toamnă din cauza secetei instalate. Preţurile la carburanţi, preţurile la energie au crescut foarte mult în ultima perioadă ceea ce va afecta, evident, preţul materiilor prime„, a declarat Daniel Botănoiu, preşedinte Federaţia Producătorilor Agricoli.
Dacă seceta va continua, producătorii agricoli vor fi nevoiţi să ceară punerea în funcţiune a sistemele de irigaţii, pentru a mai salva măcar jumătate din culturile de păioase.