Seceta pedologică va persista în majoritatea regiunilor agricole din ţară, mai ales în cultura porumbului

Seceta pedologică va persista în majoritatea regiunilor agricole din ţară, mai ales în cultura porumbului, unde conţinutul de umiditate va înregistra valori scăzute şi deosebit de scăzute, potrivit prognozei agrometeorologice, valabile până în data de 9 iulie 2015, publicată de Administraţia Naţională de Meteorologie şi citată de Agerpres.
Economica.net - sâm, 04 iul. 2015, 06:47
Seceta pedologică va persista în majoritatea regiunilor agricole din ţară, mai ales în cultura porumbului

„În cultura de porumb, conţinutul de umiditate pe adâncimea de sol 0-100 centimetri va înregistra valori scăzute (secetă pedologică moderată) şi deosebit de scăzute (secetă pedologică puternică şi extremă), în Crişana şi Moldova, pe suprafeţe agricole extinse din Banat, Dobrogea, estul şi sudul Munteniei, sud-vestul Transilvaniei, nord-vestul Olteniei. Aprovizionarea cu apă se va încadra în limite satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, în Maramureş, cea mai mare parte a Transilvaniei, Munteniei şi Olteniei, iar local în centrul Banatului şi al Dobrogei”, se menţionează în prognoza ANM.

Sub aspect termic, vremea va fi normală la începutul perioadei, dar va intra treptat într-un proces de încălzire, pe aproape întreg teritoriul agricol al ţării. Temperatura medie diurnă a aerului se va situa între 15 – 26 de grade Celsius, în primele zile ale intervalului, limite apropiate de normalul perioadei şi 19 – 29 de grade Celsius, spre sfârşitul perioadei, cu 1 – 5 grade Celsius peste mediile multianuale.

Temperatura maximă a aerului va oscila între 21 – 36 de grade Celsius, la nivelul întregii ţări, iar temperatura minimă va fi cuprinsă între 9 şi 22 grade Celsius, în majoritatea zonelor agricole. Sunt prognozate ploi sub formă de aversă, însoţite de descărcări electrice, intensificări temporare ale vântului şi local de căderi de grindină. Izolat, în primele zile, cantităţile de apă pot fi mai însemnate din punct de vedere agricol.

Potrivit ANM, condiţiile agrometeorologice prognozate vor determina o evoluţie normală a procesele de creştere şi dezvoltare la speciile de câmp şi pomiviticole pe majoritatea suprafeţelor agricole şi mai intens pe arealele agricole cu o bună aprovizionare cu apă a solului. De asemenea, regimul termic al aerului şi solului mai ridicat decât în mod obişnuit şi persistenţa insolaţiei în orele de amiază vor putea determina ofilirea, răsucirea şi uscarea parţială a aparatului foliar la culturile prăşitoare, îndeosebi pe terenurile unde se menţine fenomenul de secetă pedologică.

Orzul şi grâul de toamnă vor înregistra fazele de maturitate în lapte, ceara şi deplina (10-100%), precum şi recoltarea, în cea mai mare partea a zonelor de cultură. Cultura de rapiţă îşi va definitiva faza de coacere a boabelor în silicve (80-100%), plantele aflându-se predominant la maturitate deplină (10-100%) şi recoltare. În funcţie de data semănatului, floarea-soarelui va parcurge înfrunzirea (12-25 frunze), formarea calatidiului (10-100%) şi înflorirea (10-50%).

Porumbul îşi va finaliza formarea frunzei a treia (100%), continuându-se totodată înfrunzirea (10-20 frunze), apariţia paniculului (10-100%) şi mătăsirea (10-50%). În aproape toate zonele de cultură, la sfecla de zahăr se vor semnala fazele de dezvoltare a aparatului foliar (20-27 frunze), alungire şi îngroşare a axei hipocotile (50-100%). De asemenea, cartoful din principalele bazine specializate va înregistra creşterea lăstarilor laterali (40-100%), formarea/creşterea tuberculilor (30-100%), îmbobocirea şi înflorirea (10-100%).

Pomii fructiferi se vor afla la creşterea lăstarilor, frunzelor şi a rodului în cea mai mare parte a plantaţiilor, precum şi la recoltare pentru speciile ajunse la maturitatea deplină. La viţa de vie se vor semnala fazele de înfrunzire, înflorire, iar soiurile timpurii de masă vor parcurge formarea şi creşterea boabelor.

Pe ansamblu, condiţiile agrometeorologice vor fi în general favorabile efectuării lucrărilor în câmp, dar vor fi sistate temporar în zilele cu precipitaţii.

Te-ar mai putea interesa și
Fondul Sănătăţii are deficit de peste un miliard de euro. 90% din banii colectaţi la Fond provin de la asiguraţi, efect direct al taxelor introduse din 2023
Fondul Sănătăţii are deficit de peste un miliard de euro. 90% din banii colectaţi la Fond provin de la asiguraţi, efect ...
Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate, din care e finanţat în mare parte sistemul asigurărilor sociale de sănătate, a încheiat primele zece luni ale acestui an cu deficit de......
Facebook a restricționat mass-media din Palestina să-și informeze cititorii prin intermediul rețelei sociale
Facebook a restricționat mass-media din Palestina să-și informeze cititorii prin intermediul rețelei sociale
Facebook, deţinută de compania americană Meta, a restricţionat capacitatea mass-media care operează în teritoriile ...
Guvernul a alocat 160 de milioane de lei pentru exproprierile necesare construcției podului peste Prut de la Ungheni
Guvernul a alocat 160 de milioane de lei pentru exproprierile necesare construcției podului peste Prut de la Ungheni
Guvernul a aprobat miercuri, prin hotărâre, declanşarea exproprierilor necesare construirii Podului peste Prut de la Ungheni, ...
Primul caz de gripă aviară la oameni a fost identificat în SUA
Primul caz de gripă aviară la oameni a fost identificat în SUA
Centrul american pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDC) a anunţat miercuri că un pacient a fost spitalizat din cauza ...