„În acest moment, împreună cu ANAT, cu asiguratorii, cu colegii din minister lucrăm la o armonizare a legislaţiei pentru că aş dori ca asociaţiile patronale din domeniu să îşi dea avizul în momentul în care intră în branşă cineva. Dacă este nou să aibă totuşi un aviz de la un patronat, iar în momentul în care se încheie o poliţă de asigurare să nu vină doar asiguratorul şi să verifice acel bilanţ şi să vadă dacă este pe profit sau nu şi în funcţie de asta să-i dea poliţa, ci să fie puţin mai mult decât atât,să fie puţină deotologie profesională, să fie şi puţin respect, iar cei care au dat faliment să nu aibă voie să mai activeze în acest domeniu”, a declarat vineri, la Mamaia, Cristian Bărhălescu, la o şcoală de vară la care sunt prezenţi specialişti în turism.
El a menţionat că şi-ar dori ca cei care deschid o agenţie de turism să vină cu o garanţie financiară şi cu o asigurare.
„Vrem să găsim varianta optimă, să fie ca în anii ’90, când veneam cu o garanţie financiară, că era de 2 – 3.000, 5.000, 10.000, în funcţie de mărimea firmei lângă care automat să fie şi o asigurare”, a explicat Cristian Bărhălescu.
El a amintit că în această vară opt agenţii de turism au dat faliment dintr-un total de 2.000 la nivel naţional.
Secretarul de stat MDRT a vorbit cu acest prilej şi de stadiul în care se află proiectul Legii Turismului şi a spus că în următoarele săptămâni va sosi în România un specialist de la Organizaţia Mondială a Turismului ca să armonizeze această lege cu legislaţia internaţională.
„În acest moment, Legea turismului are o anumită formă, dată de industrie, iar normele se vor lucra în acelaşi timp cu legea astfel încât să fim în măsură să aşezăm legea pe masa Parlamentului şi să venim şi cu normele în timp util. În două săptămâni sperăm să avem un specialist de la Organizaţia Mondială pentru Turism a Naţiunilor Unite, care să vină şi să creeze un cadru internaţional acceptat al acestei legi pentru că din punct de vedere legislativ trebuie să ne acordăm cu legislaţia internaţională. Dau un singur exemplu, să putem defini staţiunile balneoclimaterice astfel încât la casele de asigurări din Germania, Franţa sau Polonia, din Uniunea Europeană sau Canada, SUA, să poată fi decontate aceste bilete”, a explicat Cristian Bărhălescu.
El a participat vineri, la o şcoală de vară organizată în staţiunea Mamaia la care sunt prezenţi mai mulţi specialişti de turism din ţară şi reprezentanţi ai autorităţilor locale din mai multe judeţe.