Secretarul american al Comerţului Wilbur Ross, vizat în „Paradise Papers”, spune că n-a făcut nimic ”reprobabil”

Economica.net
06 11. 2017
ap_17115673372334_63141900

El a adăugat, însă, că „probabil” că va ceda restul acţiunilor sale la Navigator, scrie News.ro.

Potrivt informaţiilor difuzate de Consorţiul Internaţional al Jurnaliştilor de Investigaţie (ICIJ), din care fac parte 96 de publicaţii din 67 de ţări, Ross deţone 31% din acţiunile Navigator Holdings prin entităţi offshore.

El deţinea anterior şi mai multe acţiuni, însă şi-a redus participarea după ce a preluat funcţia de secretar al Comerţului, în februarie.

Întrebat de Bloomberg TV dacă îşi va păstra aceste acţiuni, Ross a răspuns că „probabil nu”.

„Eram pe cale să le vând, oricum, însă nu din cauza asta”, a precizat el.

Unul dintre principalii clienţi ai Navigator Holdings este societatea rusă de gaze naturale şi produse petrochimice Sibur, printre proprietarii căreia se află Ghenadi Timcenko, un oligarh apropiat preşedintelui rus şi sancţionat de Trezoreria americană.

„Nu este absolit nimic reprobabil” în asta, a declarat Ross pentru BBC, apreciind că presa „înfloreşte mult” acest scandal. „Navigator doar închiriază vapoare” Sibur, a precizat el.

„Nu există vreo legătură la nivel de Consilii de Administraţie, nici la nivel de acţionari. Eu nu am nimic a face cu negocieri ale acestui acord” comercial între Navigator şi Sibur, a subliniat secretarul american al Comerţului, adăugând că acest contract a fost negociat înainte să ajungă în Consiliul de Administraţie al Navigator.

Timcenko a fost sancţionat de Trezoreriea americană după invazia Crimeei de către Moscova, iar alt apropiat al Kremlinului, Kiril Şamalov – soţul celei mai tinere fiice a lui Vladimir Putin – se află de asemenea între proprietarii Sibur.

Însă Ross a insistat supra faptului că întreprinderea rusă, Sibur, „nu a fost sancţionată”.

„Nu există nereguli, iar dacă oamenii trag o concluzie contrară este pentru că ziarele au deformat această poveste ca să o transforme în ceba diferit de realitate”, a conchis el.

Într-un comunicat transmis AFP, Departamentul american al Comerţului a subliniat că Ross „nu a participat la decizia Navigator de a face afaceri cu Sibur”, care „nu era vizată de sancţiuni la acea vreme şi nici acum”.

În plus, el „nu s-a întâlnit vreodată cu acţionariii de la Sibur menţionaţi”, a adăugat departamentul, dând asigurări că secretarul respectă normele de etică ale Guvernului lui Donald Trump.