„Punctele importante de pe ordinea de zi a reuniunii vizează: posibilităţile de pescuit pentru 2025 în Oceanul Atlantic, Marea Nordului, Marea Mediterană şi Marea Neagră, gestionarea stocurilor de peşte ale UE, oportunităţile oferite de bioeconomie pentru promovarea unei Europe mai durabile, mai competitive şi mai reziliente şi stimularea zonelor rurale, protecţia animalelor în timpul transportului, materialul de reproducere a plantelor şi cel forestier de reproducere, un cadru de monitorizare a pădurilor”, se menţionează în comunicatul MADR.
Potrivit sursei citate, Consiliul va urmări atingerea unui acord politic cu privire la două propuneri ale Comisiei pe tema posibilităţilor de pescuit. Acestea se referă la propunerea privind posibilităţile de pescuit în Oceanul Atlantic şi Marea Nordului pentru 2025 şi, în cazul anumitor stocuri, şi pentru 2026 şi propunerea referitoare la posibilităţile de pescuit pentru 2025 în Marea Mediterană şi Marea Neagră.
Totodată, miniştrii Agriculturii vor desfăşura o dezbatere publică de orientare privind viitoare oportunităţi pentru bioeconomie.
„Consiliul va informa noul comisar pentru agricultură şi sectorul alimentar cu privire la rezultatul discuţiilor care au avut loc în octombrie cu privire la o politică agricolă comună post-2027 orientată spre fermieri şi la concluziile aferente ale preşedinţiei. În acest context, România va reitera necesitatea ca Politica Agricolă Comună post-2027 să fie echitabilă, adaptată realităţilor curente şi capabilă să contribuie la coeziunea şi securitatea Uniunii”, se mai precizează în comunicat.
În cadrul unei sesiuni publice, preşedinţia va informa Consiliul cu privire la progresele înregistrate referitor la propunerea privind protecţia animalelor în timpul transportului.
Tot pe parcursul unei sesiuni publice, preşedinţia va furniza Consiliului rapoarte referitoare la progresele înregistrate cu privire la lucrările desfăşurate referitor la propunerile privind materialul de reproducere a plantelor şi cel forestier de reproducere.
În cadrul lucrărilor Consiliului, preşedinţia ungară va prezenta, de asemenea, un raport intermediar care va detalia lucrările desfăşurate până în prezent cu privire la propunerea unui cadru de monitorizare a pădurilor.