Secretarul de stat Tillerson le cere diplomaţilor americani să fie evazivi pe tema acordului de la Paris – Reuters

Secretarul de stat Rex Tillerson le-a cerut diplomaţilor americani să răspundă evaziv la întrebările guvernelor străine despre intenţiile Statelor Unite privind o eventuală re-aderare la Acordul de la Paris, a dezvăluit marţi, în exclusivitate, agenţia Reuters.
Economica.net - mar, 08 aug. 2017, 20:03
Secretarul de stat Tillerson le cere diplomaţilor americani să fie evazivi pe tema acordului de la Paris - Reuters

Într-o telegramă trimisă vineri reprezentanţelor diplomatice ale SUA, văzută de Reuters, Tillerson îi instruieşte pe subordonaţii săi să transmită clar că Washingtonul este gata să sprijine ţările care doresc să utilizeze combustibili fosili.

După ce preşedintele Donald Trump a anunţat, în iunie, retragerea Statelor Unite din acordul de mediu de la Paris, Departamentul de Stat se aşteaptă, potrivit telegramei menţionate, la întrebări cum ar fi: ‘Statele Unite au o politică privind schimbările climatice?’ sau ‘Administraţia (americană – n. red) pledează pentru utilizarea combustibililor fosili sau a energiei regenerabile?’.

Reprezentanţilor diplomatici americani li se oferă şi un exemplu de răspuns la întrebarea ‘Care este procesul pentru luarea în considerare a re-aderării la Acordul de la Paris?’. Ei ar trebui să se exprime vag: ‘Luăm în considerare o serie de factori. Nu am informaţii de dezvăluit privind natura sau planificarea procesului’.

Reuters a solicitat Departamentului de Stat să comenteze telegrama, dar nu primit un răspuns imediat.

Preşedintele Trump a promis încă din campania electorală că va retrage SUA din Acordul de la Paris, care după părerea sa i-ar fi costat pe americani mii de miliarde de dolari, în timp ce ţări în curs de dezvoltare, cum ar fi China, nu sunt afectate. În iunie, el a lăsat însă deschisă posibilitatea aderării Statelor Unite la o versiune ameliorată a acordului.

Instrucţiunile Departamentului de Stat arată însă clar că în prezent ‘nu există planuri de a încerca renegocierea sau modificare textului’ şi adaugă că ‘preşedintele este sincer în angajamentul său de a lua în considerare o cale de re-aderare care ţine seama de preocupările sale pentru creşterea economică şi securitatea energetică a SUA’.

Acordul de la Paris a fost convenit de aproape 200 de ţări în 2015 ca o tentativă de a limita încălzirea planetei prin limitarea emisiilor de gaze cu efect de seră, în primul rând de dioxid de carbon. Statele Unite, conduse la momentul respectiv de preşedintele democrat Barack Obama, s-au angajat să reducă emisiile respective, până în 2025, cu 28% din nivelul înregistrat în 2005. Republicanii şi reprezentantul lor actual la Casa Albă, Donald Trump, resping teoria încălzirii globale provocate de activităţile umane.

Te-ar mai putea interesa și
Avertismentul Fitch, uvertura unui coșmar al finanțării, probabilitatea unui acord cu FMI crește
Avertismentul Fitch, uvertura unui coșmar al finanțării, probabilitatea unui acord cu FMI crește
Am văzut spicuiri din așa-zisul program de guvernare. Nimic de acolo nu este notabil, convingător, în contextul dezastrului bugetar....
Vânzările Dacia în Europa au depășit 500.000 de unități în primele 11 luni din 2024
Vânzările Dacia în Europa au depășit 500.000 de unități în primele 11 luni din 2024
Europenii au înmatriculat în primele 11 luni din acest an 522.013 mașini ale mărcii Dacia, cu 2% mai multe decât în ...
Tranzacțiile imobiliare și schimburile valutare peste 2.000 de euro, riguros monitorizate
Tranzacțiile imobiliare și schimburile valutare peste 2.000 de euro, riguros monitorizate
Executivul a aprobat în ședința din 18 decembrie proiectul de lege privind modificarea şi completarea Legii nr. 129/2019 ...
Companiile auto din Europa, depășite net de cele asiatice în domeniul digitalizării – studiu
Companiile auto din Europa, depășite net de cele asiatice în domeniul digitalizării – studiu
Marile companii auto asiatice devansează competitorii lor europeni în materie de digitalizare a producției în mare parte ...