Secretarul general al NATO: Creşterea cheltuielilor pentru apărare este indispensabilă pentru relaţiile transatlantice
Stoltenberg subliniază în raportul anual al NATO, făcut public luni, că în 2016 doar cinci state membre au alocat apărării cel puţin 2% din PIB, iar începând din acest an trebuie intensificate eforturile în acest sens. ‘Acest lucru este indispensabil pentru ca legătura transatlantică, fundamentul Alianţei noastre, să rămână solidă’, insistă secretarul general al NATO.
Raportul atrage din nou atenţia asupra dezechilibrului dintre SUA şi restul statelor membre ale Alianţei în privinţa cheltuielilor cu apărarea, într-un context în care noul preşedinte american a făcut apel în repetate rânduri la membrii europeni ai NATO să-şi ‘îndeplinească obligaţiile financiare’, într-o aluzie la pragul de 2% din produsul intern brut.
Conform raportului, cheltuielile militare ale SUA din 2016, în sumă totală de 679 miliarde de dolari, au reprezentat 68% din totalul bugetelor de apărare ale celor 28 de state membre, în timp ce PIB-ul SUA nu reprezintă decât 48% din avuţia naţională cumulată a celorlalte aliate.
‘Modul cum sunt împărţite poverile în interiorul Alianţei încă nu este echitabil’, a punctat Stoltenberg.
În afară de SUA, care au alocat apărării 3,36% din PIB, doar Marea Britanie (cu 2,17%), Polonia (cu 2,01%), Estonia (cu 2,18%) şi Grecia (cu 2,36%) au atins obiectivul asumat în septembrie 2014 de liderii Alianţei Nord-Atlantice, relevă estimările pe anul trecut.
Totuşi, în semn că statele membre au început să investească mai mult în apărare, după ani la rând de reduceri de buget, ‘cheltuielile cu apărarea ale aliaţilor europeni şi Canadei au crescut cu 3,8%, reprezentând o sumă de circa 10 miliarde de dolari’, iar ’23 de ţări aliate şi-au sporit aceste cheltuieli în mod real’, se mai arată în raport.