Ghid de angajare la Webhelp. Ce trebuie să ştii ca să câştigi până la 4.000 de lei net pe lună

Cum trebuie să redactezi CV-ul ca să intri în vizorul recrutorilor companiei de outsourcing Webhelp, care sunt profilurile de candidaţi avantajaţi la angajare, cu ce salarii şi beneficii sunt ofertaţi candidaţii, dar şi cine sunt cei mai vânaţi candidaţi? Ani Badea, specialist în recrutare la Webhelp, a răspuns la aceste întrebări şi nu numai, într-un interviu ECONOMICA.NET, realizat ieri la Târgul de Job-uri organizat de Academia de Studii Economice (ASE). 
Cristina Şomănescu - mie, 02 apr. 2014, 21:07
Ghid de angajare la Webhelp. Ce trebuie să ştii ca să câştigi până la 4.000 de lei net pe lună

Cu câte locuri de muncă ofertaţi acum candidaţii?

Ani Badea: Pentru Bucureşti avem circa 150 de poziţii disponibile, dintre care în jur de 120 sunt pentru vorbitori de limba franceză. Dar mai avem posturi şi pentru vorbitorii de germană, de engleză, spaniolă, italiană, portugheză.

Care sunt profilurile candidaţilor cu cele mai mari şanse să fie angajaţi la Webhelp?

Ani Badea: Trebuie să fie persoane care în primul rând îşi doresc să înveţe.

Concret, cum evaluaţi „dorinţa lor de a învăţa”?

Ani Badea: Evaluăm dorinţa candidatului de a învăţa uitându-ne la parcursul său academic, la ce facultate a urmat, dacă a fost plecat cu burse în străinătate, poate chiar în ţara care ne interesează pe noi, în principal Franţa.

Sunt avantajaţi la angajare cei care au avut burse în străinătate?

Ani Badea: Sunt avantajaţi mai ales pentru că au un nivel mai bun de limbă străină, au experienţa din ţara respectivă, au avut ocazia să vorbească cu nativii din ţara în care au studiat. Dar nu este un criteriu eliminatoriu. Pentru că avem teste care ne arată dacă au sau nu nivelul (n. red. de limbă) pe care ni-l dorim noi.

E suficient să vorbeşti fluent o limbă străină ca să fii recrutat de Webhelp?

Ani Badea: E o condiţie eliminatorie să cunoască limba străină cerută de noi. Noi asigurăm training, dar nu şi pentru limba respectivă. Trebuie să fie cineva care să îşi dorească să înveţe, să promoveze în cadrul companiei.

Cum evaluaţi aceste disponibilităţi ale candidatului?

Ani Badea: Discutăm cu el despre absolut tot parcursul lui, despre ce vrea să facă, dacă e motivat să se dezvolte în cadrul companiei.

Vizaţi pentru angajare doar studenţi şi tineri absolvenţi de facultate?

Ani Badea: Nu neapărat. Angajaţii noştri au vârste cuprinse între 18 şi 60 de ani. Majoritatea au între 23 şi 30 de ani.

Ce nivel de experienţă trebuie să aibă candidatul pe care vreţi să-l angajaţi?

Ani Badea: În primul rând, foarte multe persoane care vin la noi sunt la primul loc de muncă. Deci nu trebuie să aibă experienţă. Dar trebuie să cunoască limba străină solicitată de noi şi să ne poată demonstra printr-un rezultat bun la testul pe care îl vor susţine la noi.

În ce constă testul de limbă?

Ani Badea: Cei care aplică pentru posturi care presupun comunicarea scrisă vor susţine o probă scrisă, într-o primă etapă; un test pe computer – test de înţelegere a limbii şi de gramatică. Candidaţii vor susţine şi o probă orală, ori înaintea testului scriu, ori în cadrul interviului propriu-zis, faţă-în-faţă (n. red. cu recrutorul).

Cum trebuie să arate rubrica de limbi străine din CV-ul candidatului angajabil?

Ani Badea: Trebuie să facă dovada că ştie limba străină la nivel avansat. Ori să vedem că a urmat o facultate de profil, ori să vedem că a avut o bursă în străinătate.

Cum trebuie să arate CV-ul unui candidat care a absolvit o facultate de sub cupola ASE şi care vrea să se angajeze la dvs., dar nu a studiat în facultate limba străină solicitată de dumneavoastră?

Ani Badea: Trebuie să aibă o dovadă a faptului că a studiat limba străină respectivă.

Să aibă o certificare oficială?

Ani Badea: Nu neapărat. Vrem să vedem că a făcut un curs de limba solicitată de noi. De exemplu, la Institutul Francez.
Atâta vreme cât candidatul ne furnizează în CV informaţiile de care noi avem nevoie – de unde a învăţat limba străină pentru care aplică, nu avem de ce să-l respingem.

Câte CV-uri primiţi, în medie, pentru un post?

Ani Badea: Posturile noastre seamănă destul de mult, poate diferă canalul de comunicare cu clientul sau domeniul de activitate al clientului cu care colaborăm noi.

Atunci câte CV-uri primiţi pentru un loc de muncă, în cadrul târgurilor de locuri de muncă?

Ani Badea: Pentru un loc de muncă primim până la 100 de CV-uri, inclusiv de pe site-urile de recrutare.

Câte CV-uri primiţi pentru un loc de muncă, în afara târgurilor de profil?

Ani Badea: Noi, în medie, primim, în total, 1.000 de CV-uri pe lună pentru posturile disponibile. Circa 20 de CV-uri pentru un post.

Primiţi multe CV-uri pentru posturile vacante. Ce trebuie să puncteze în mod obligatoriu în CV candidatul ca să fie sigur că aplicaţia va fi citită de recrutorii dumneavoastră şi că nu se va pierde în marea de CV-uri primite de dumneavoastră?

Ani Badea: Noi citim toate CV-urile. Asta vă pot garanta! Avem o bază de date cu toate CV-urile primite de noi. Şi fiecare candidat primeşte un feedback după ce i-a fost analizat CV-ul, în sensul că urmează să fie contactat pentru interviu iar dacă nu corespunde cu postul pentru care recrutăm, îi răspundem că pentru moment nu putem să-i oferim un post dar că rămâne în baza de date şi va contactat de noi când va apărea un post disponibil.

Să presupunem că avem trei candidaţi care au trecut de prima etapă a procesului de recrutare şi au ajuns în faţa recrutorului, la interviul de angajare. Toţi au nivelul de limbă solicitat de dumneavoastră, toţi sunt competenţi. Ce trebuie să aibă în plus candidatul pe care vreţi să-l recrutaţi din cei trei?

Ani Badea: Trebuie să fie foarte motivat de post, trebuie să îşi dorească să rămână în cadrul companiei. Trebuie să vă spun că activităţile noastre sunt activităţi pe termen lung şi trebuie să îşi dorescă să se dezvolte în cadrul companiei.

Mai exact..

Ani Badea: Candidatul trebuie să îşi dorească să rămână în companie cel puţin un an, şi să vedem că într-adevăr îşi doreşte să rămână. Că nu s-a gândit să rămână în companie o lună sau două, că nu s-a gândit că mâine ar vrea să îşi aleagă alt parcurs profesional.

Care sunt profilurile de candidaţi cel mai greu de recrutat?

Ani Badea: Sunt din ce în ce mai rari candidaţii care vorbesc (n. red. fluent) limba germană, aceştia sunt foarte căutaţi, şi noi mai recrutăm acum şi vorbitori de polonă. Sunt destul de rari, pentru că noi avem nevoie în general de profiluri de candidaţi care au nivel de limbă nativ.

Câte CV-uri primiţi pentru un loc de muncă ce vizează limba polonă, respectiv germană?

Ani Badea: Pentru polonă primim mult mai puţine decât pentru germană: primim două sau trei CV-uri pentru un post. Pentru germană primim un pic mai multe, însă candidaţii (n. red. care aplică pentru un post vacant) nu au întotdeauna nivelul de limbă pe care ni-l dorim noi. Să ajungi la un nivel nativ este destul de greu. Cei care aplică pentru posturile care implică limba polonă sunt nativi, în general.

Cum atrageţi aceşti candidaţi rari?

Ani Badea: Avem un sistem de recomandare internă. Avem angajaţi care lucrează deja în posturi care vizează limbile (n. red. rare pentru care recrutăm) şi mai ales polonă, şi recompensăm recomandările făcute de aceşti angajaţi, soldate cu angajarea candidatului recomandat. Când un candidat vine deja cu o recomandare e un punct în plus pentru noi, o garanţie că a girat cineva pentru el.
Concret, acordăm anumite bonusuri angajatului care a recomandat un candidat pe care l-am şi angajat.
Această metodă (prin recomandare internă) e mai eficientă în privinţa calităţii candidaţilor recrutaţi.

În ce plajă se situează salariile nete pe care le oferiţi candidaţilor? Funcţie de ce criterii diferă salariul oferit?

Ani Badea: Începând de la 1.500 de lei până la 4.000 de lei net, lunar, pentru o normă întreagă. Iar diferenţa se face în funcţie de limba străină (n. red. pentru care optează candidatul) şi de nivel de limbă străină al candidatului.

Acestea sunt salariile nete oferite acum unui proaspăt absolvent de facultate?

Ani Badea: Da. Sunt salarii nete pentru normă întreagă. Dar există şi posibilitatea de a lucra part-time. Avem şi norme de patru şi şase ore. Joburile în regim part-time se plătesc în funcţie de numărul de ore pe care le lucrează angajatul.

În afară de salariu, cu ce beneficii ofertaţi candidaţii?

Ani Badea: Le oferim abonament medical, tichete de masă, bonusuri de performanţă.

Câtă libertate au viitorii angajaţi să-şi aleagă programul de lucru?

Ani Badea: Destul de multă. Vă spuneam că se lucrează şi în ture, iar ei pot alege turele pe care vor să lucreze. Sunt ture de dimineaţă, ture de după-amiază, astfel încât să poată jongla cu jobul şi cu facultatea. Şi există şi posibilitatea de part-time: se poate lucra în weekend sau în timpul săptămânii. În plus, compania noastră mai are un avantaj: e situată în centru, lângă căminele Moxa de la ASE. E foarte aproape de ei (n. red. de studenţii ASE). Angajaţii pot ajunge repede şi la facultate, şi la job.

În ultimul an, cele mai multe angajări la Webhelp au fost pe perioadă determinată sau nedeterminată?

Ani Badea: Am încheiat contracte pe perioadă nedeterminată! Avem activităţi pe termen lung şi clienţi cu care lucrăm de foarte mulţi ani, de aceea avem nevoie de candidaţi disponibili pe termen cât mai lung.

Te-ar mai putea interesa și
Israel: Netanyahu ameninţă că va acţiona cu ‘forţă şi hotărâre’ contra rebelilor houthi din Yemen
Israel: Netanyahu ameninţă că va acţiona cu ‘forţă şi hotărâre’ contra rebelilor houthi din Yemen
Israelul va continua să acţioneze cu forţă şi hotărâre contra rebelilor houthi din Yemen, acuzaţi de periclitarea transporturilor maritime internaţionale şi a ordinii internaţionale, a......
Află cum poţi avea acces gratuit la toate posturile tv HBO şi Cinemax până pe 5 ianuarie 2025
Află cum poţi avea acces gratuit la toate posturile tv HBO şi Cinemax până pe 5 ianuarie 2025
Pentru că urmează o perioadă cu multe zile libere, unele în care ne vom putea permite luxul de a ne relaxa, de a petrece ...
Companiile din energie vor trebui să plătească o cauțiune dacă cer suspendarea unei amenzi în instanță
Companiile din energie vor trebui să plătească o cauțiune dacă cer suspendarea unei amenzi în instanță
Amenzile acordate de Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei se vor plăti chiar dacă se vor ataca ulterior, iar ...
Mega Image a investit anul trecut 8,8 milioane de lei în panouri fotovoltaice
Mega Image a investit anul trecut 8,8 milioane de lei în panouri fotovoltaice
Retailerul alimentar Mega Image, parte a grupului olandezo-belgian Ahold Delhaize, a continuat anul trecut investițiile ...