Secretele lui Christine Lagarde, şefa FMI. Vrea să angajeze mai multe femei
„Aşa stau lucrurile?“, am spus. M-am întors, am plecat şi nu am mai revenit niciodată la acea firmă, mărturisea, anul trecut, Christine Lagarde, director general la Fondului Monetar Internaţional (FMI) studenţilor de la Kennedy School of Government, a Universităţii Harvard.
Acum, Christine Lagarde află că încă nu este uşor să echilibreze situaţia la o instituţie multinaţională dominată de bărbaţi, potrivit Bloomberg.
Femeile ocupă aproximativ 21 % din poziţiile de management ale instituţiei cu sediul la Washington, mai puțin decât oricare dintre instituțiile similare, Banca Mondială și Comisia Europeană.
Lagarde a participat, ieri, la un panou despre rolul femeilor în deciziiile economice în cadrul Forumului Economic Mondial de la Davos, Elveția. La începutul săptămânii ea făcuse apel la factorii de decizie politică să „elimine obstacolele din calea femeilor”.
„ Am crescut pe lângă fraţii mei, într-o lume a băieților“. Apoi, „de foarte multe ori am suferit mult din cauza discriminării, ca tânără femeie”, a spus Christine Lagarde. „Trebuie să-ţi croieşti drumul. Când viii cu sentimentul de a fi fost într-o minoritate, pentru o perioadă lungă de timp, atunci eşti mult mai atent la minorități“.
Pentru a reduce prroporţia personalului de sex masculin provenind din Europa și America de Nord, Fondul a stabilit obiective pentru prezenţa în posturi de conducere a femeilor și a cetățenilor din regiunile subreprezentate, cum ar fi Orientul Mijlociu și Asia de Est.
Acest lucru a creat resentimente printre unii dintre cei 2.400 de angajaţi ai FMI, care se tem pentru perspectivele carierei lor.
Lagarde vrea ca jumătate din personalul nou recrutat să fie de sex feminin şi până anul viitor proporţia femeilor să ajungă la 30%.
„Trebuie să fim foarte atenți la situația lor și la problemele lor și să ne asigurăm că nu există nici o discriminare împotriva lor”, a spus şefa de la FMI.
Nemat Shafik, adjuncta Christinei Lagarde, descrie FMI ca fiind una dintre instituțiile cele mai interesante în care poţi lucra.
„I-am spus unei studente din Beirut, odată: Am cinci copii și viața mea este uneori haotică. Am un soț foarte bun. Asta ajută. Deci, ia-ţi un soț bun și vino la FMI“.