Magazinele de genul „orice produs la 12 sau 15 lei” se găsesc aproape la orice colţ de stradă. Cu marfă mai bună, sau de o calitate îndoielnică, unele sunt extrem de populate, în timp ce altele îşi închid uşile după câteva luni. „Soarta” acestor business-uri depinde de foarte multe elemente, dar filiera prin care marfa ajunge în aceste unităţi este, în mare, parte aceeaşi.
Sunt magazine care aleg varianta „Dragoanelor” sau a „Europei”, cele două mari bazare de la marginea capitalei, după cum a povestit pentru ECONOMICA.NET un angrosist. Pentru cei ce vor, însă, să pună pe rafturi produse de import, există însă şi varianta micilor angrosişti care aduc, cu baxul, din ţări precum Ungaria, Franţa sau Italia.
FROM Destock-Marque este o firmă româno-franceză din Hunedoara care vinde en-gross haine din Franţa altor angrosişti, magazinelor tip 15 lei, unor boutique-uri sau unor comercianţi din pieţe şi distribuitori. „Sunt articole produse pentru diferinte lanţuri de magazine din Franţa (sau alte ţări UE), la un nivel de calitate superior („europeană”). În general, nu este vorba de brand-uri, dar se poate întâmpla să avem în lichidări de stocuri şi produse aparţinând unor mărci internaţionale de sport sau casual, cunoscute, însă, în amestec cu articole de grande surface (tip Carrefour, Auchan, Leclerc. etc) şi absolut întâmplător. Uneori, produsele de marcă pe care le cumpărăm sunt degrifate în Franţa (li se taie eticheta n.red), pentru a nu face astfel concurenţă neloială magazinelor deţinatoare de marca respectivă”, a explicat pentru ECONOMICA.NET Elena Durandeau, acţionar la FROM Destock-Marque.
Preţuri de la 3,5 lei
Compania hunedoreană, cu depozitul în Orăştie, vinde stocuri de haine la preţuri ce pornesc de la 3,5 lei fără TVA (pentru haine de copii), în condiţiile unei achiziţii de minimum 100 de bucăţi. Explicaţia preţurilor mici?” Este foarte greu de găsit, în mod regulat, stocuri la preţuri mici. Există, însă, şi oportunităţi, ca peste tot. Trebuie să ai banii jos pentru cantităţi destul de mari, termen destul de scurt (în medie 48 de ore) pentru a finaliza vânzarea şi să îţi asumi riscul de a rămâne cu banii blocaţi în marfă (care se vinde la un debit de criză)”, ne-a mai povestit Durandeau.
Pe site-urile de specialitate, preţurile variază destul de mult, de la 10.000 de lei un lot spre exemplu, la 7,5 lei pentru îmbrăcămintea de toamnă sau 15 lei pe bucată la îmbrăcămintea de iarnă.
Penurie de depozite în Bucureşti
Genuţ Geambaşu, un angrosist din Bucureşti susţine însă că afacerile nu mai merg ca altă dată. „Mai am un stoc şi, după aceea, mă retrag din activitate. Nu mai sunt bani, oamenii au devenit mult mai pretenţioşi şi vor să cumpere la acelaşi preţuri ca acum trei ani”, povesteşte antreprenorul care a intrat în această afacere în urmă cu trei ani, după ce şi-a deschis şi un magazin de acest gen. Geambaşu aducea marfa din Ungaria, pentru că era cel mai aproape, dar susţine că în proporţie de 95% este produsă în China. „Cum este la noi în Dragon aşa este şi acolo (în Ungaria n.red)- o piaţă mare plină cu chinezi. 95% din marfă este făcută în China după care este importată de italieni, unguri şi aşa mai departe”, mai povesteşte angrositul, care spune că lua marfa cu 5 lei bucata şi o vindea cu 7 lei. „Acum au crescut preţurile şi acolo. Găsim cu 8-9 lei, dar clientul final vrea să cumpere tot cu 10-15 lei. În piaţă au rămas doar cei cu bani care îşi permit să cumpere cantităţi foarte mari”, explică acesta declinul angrourilor mici din Bucureşti.
Afaceri prospere în ţară
În Braşov, însă, afacerile cu haine la preţuri mici merg se pare foarte bine. „În perioada aceasta, afacerile merg foarte bine, multe magazine vând haine noi la preţ de second-hand şi numărul de clienţi a crescut”, ne-a declarat Cristian Tuţă, care comercializează marfă din Germania, Olanda, Spania, Franţa sau Ungaria , pe care a cumpărat-o, iniţial, din depozitele din România.
Haine de firmă la preţuri mici
Chiar dacă în majoritatea magazinelor tip „orice produs la 15 lei” nu se comercializează îmbrăcăminte de brand, există şi unităţi unde găsiţi şi astfel de produse. Spre exemplu, compania Brand Division din Cluj aduce haine de firmă din ţări precum Danemarca, Suedia, Elveţia sau Marea Britanie. „Nou lucrăm direct cu distribuitorii din Europa ai acestor mărci. Sunt colecţii mai vechi, stocuri de la producători sau retururi de la magazine”, a explicat pentru ECONOMICA.NET Ovidiu Ciodir, reprezentantul companiei care vinde en-gross atât pentru magazinele din România cât şi pentru unităţi din Bulgaria, Serbia şi Bosnia. Ciodir susţine că magazinele cu haine la preţuri mici sunt din ce mai multe, iar cliientela va fi tot mai numeroasă, ca urmare a condiţiilor economice precare cu care se confruntă o mare parte dintre români. „Având în vedere că populaţia nu are bani, acest tip de afacere este de viitor. Cel puţin 10 ani de acum încolo, nu cred că se vor schimba lucrurile”, explică reprezentantul firmei clujene. Preţurile de en-gross pentru o bucată porneşte de la 5 euro.